Петък,

Готви се забрана. Кои продукти спират от Брюксел

От: Редакция -
4388
Готви се забрана. Кои продукти спират от Брюксел
A
A
A

Европейският съюз се готви да наложи забрана на производството и вноса на продукти, чиято изработка е свързана с принудителен труд, предаде Ройтерс, като се позова на документ, до който агенцията е имала достъп. Този ход е подтикнат от опасенията на европейските законодатели, че човешките права в китайската провинция Синцзян се нарушават.

Обхватът на проекта на Европейската комисия за новите правила обаче далеч не е толкова голям, колкото предложиха евродепутатите, отчасти поради юридически ограничения. Изпълнителният орган на ЕС ще трябва да уточни някои детайли, свързани с новите разпоредби и със страните членки, и едва след това те ще могат да влязат в сила като закон.

"Подобна забрана трябва да бъде наложена върху всички продукти, за които е използван принудителен труд на който и да е етап от производството или изработката им, при събиране на реколта и добив, включително и при преработка и други дейности, свързани с въпросните продукти", се казва в документа. 

"Забраната трябва да се наложи върху всички продукти от всякакъв тип, включително и техните компоненти, и трябва да важи за всякакви продукти, независимо от сектора и произхода им, и независимо от това дали са вътрешно производство или внесени, станали достъпни на европейския пазар или изнасяни", предвижда още проектът за новите правила.

Те са насочени към по-големите икономически оператори, като вносители и доставчици, се казва в документа.

Задължението за доказване на участието на принудителен труд в производството и преработката на продуктите обаче е на националните органи.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com