Гореща новина за газа! Ето решението на Русия

 Ройтерс съобщи намерението на Москва, позовавайки се на двама свои източници

Гореща новина за газа! Ето решението на Русия | StandartNews.com

Русия трябва да възобнови доставките на газ през  "Северен поток" за Европа в съответствие с графика за обслужване на 21 юли. Решението оповестява Ройтерс , позовавайки се на двама свои източници, запознати с плановете.

Спирането на доставки по газопровода беше планирано, работата по рехабилитацията на тръбата започна на 11 юли и трябваше да продължи 10 дни. Според източници на агенцията, изпомпването ще бъде възобновено навреме, но с капацитет, по-малък от максималния (160 милиона кубически метра на ден).

Обемите са намалени от средата на юни, което руската страна обясни с технически причини - невъзможността да върне необходимата турбина от ремонт в Канада. „Те [ Газпром ] ще се върнат на нивата, които бяха преди 11 юли“, уточни един от източниците на агенцията.

На 19 юли от Европейската комисия обявиха , че не чакат възстановяване на изпомпването. „Ние работим с предположението, че газопроводът няма да се върне в експлоатация. И в този случай е необходимо да се предприемат някои допълнителни мерки ”, каза Йоханес Хан , европейски комисар по бюджета , предава Bloomberg.

В случай на спиране на доставките Европа ще бъде изправена пред спад на БВП - според прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) икономиката на ЕС може да се свие с 2,65 процента до края на 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай