Горещ съвет от топ икономист. Как да оцелеем през зимата?

Все по-голям дял от доходите ни отиват за храна и гориво, каза Кузман Илиев

Горещ съвет от топ икономист. Как да оцелеем през зимата? | StandartNews.com

Горещ съвет как да оцелеем през зимата, която се очартава да е студена, гладна и много трудна, даде топ икономистът Кузман Илиев.

Все по-голям дял от доходите ни отиват за храна и гориво, което означава, че българинът обеднява сериозно. Това каза в студиото на Нова тв Илиев.

„Поели сме в Плана за възстановяване едни ангажименти към нашите европейски партньори, че ще намалим с 40% въглеродните емисии. Като прибавим и ангажимента на г-н Сандов от предходния кабинет, че до 2026 г. трябва да затворим 40% от нашия енергиен микс, става един апокалиптичен сценарий”, поясни той. По думите му в момента най-опасното нещо е да се опитваме по изкуствен начин да регулираме цените, например с таван.

„Това означава, че ако нещо го произвеждаме за 5 лв., и  в момента, въпреки че  е станало 7 лв. заради инфлацията, продължим да го произвеждаме на старата цена, никой няма да има стимул да го произвежда. Трябва да се насочим към създаване на капацитет. Цяла Европа трябва да спре този „енергиен холокост”, който си направи”, поясни  още Илиев. И даде съвет – хората да изчистят непродуктивните разходи и да заделят малко пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай