Голяма промяна в Германия, но защо това е лоша новина за България

Какво става

Голяма промяна в Германия, но защо това е лоша новина за България | StandartNews.com

Инфлацията в Германия се забави рязко през януари до най-ниското си ниво от средата на 2021 г., отчете немският статистически институт Destatis.

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика са нараснали с 2,9% на годишна база, спрямо 3,7% през декември, според предварителните данни на федералната статистическа агенция.

Забавянето на инфлацията в Германия обикновено повлиява на цялата еврозона и е ключово за паричната политика на Европейската централна банка.

Един от критериите за приемане на еврото е размерът на годишната инфлация да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели.

През декември миналата година това са Дания, Белгия и Италия, където инфлацията е съответно 0,4%, 0,5% и 0,5%.

За сравнение годишната инфлация в България, измерена с хармонизирания спрямо еврозоната индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е 5,0% през декември 2023 г.

Ето защо забавянето на инфлацията в Германия е лоша новина за плановете на България за присъединяване към еврозоната, пише "Вести".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
cyandelia
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
gey pederasi
преди 2 месеца

evala da ima takiva izrodi kato teb. sloji si go otzad

Откажи
Vigo
преди 2 месеца

Импотента с виаграта пак прави безплатна реклама!

Откажи
Зарко
преди 2 месеца

Напротив,добра новина за България

Откажи
Зарко
преди 2 месеца

Напротив,добра новина за България

Откажи
Зарко
преди 2 месеца

Напротив,добра новина за България

Откажи
Хайдут Сидер
преди 2 месеца

Робота пак бълва за виаграта, Зарко зациклил като робот... Баси коментарите.

Откажи
Любен Масларов
преди 2 месеца

Господ ни пази! Дано това да продължи! Тези които управляват, не са единствените запознати с полит икономиката . Не е моя работа и да излагам тук това което пише в учебниците! Но, знае се много добре какво е мнението на по голямата част от българските граждани по въпроса! Питам, След като се знае колко процента стоят зад управляващите, как така Те налагат на по голямата част на Българите, мнението си ! Има само една дума която обяснява всичко! Диктатура! Либерална диктатура! Евро администрацията също е овладяна . Прекрасната идея ,за целите които трябваше да следва Европейския съюз , се трансформира в организация за организирано унищожение на европейска икономика, култура и национални държави! Бог да пази България от управниците и_Законни ,но Нелегитимни!

Откажи