Голяма промяна с цената на петрола

Нов обрат

Голяма промяна с цената на петрола | StandartNews.com

Петролът поскъпва в понеделник заради опасения около затегнатото световно предлагане вследствие на ескалиращите конфликти в Близкия изток и между Русия и Украйна. Влияние върху цените оказва и намаляващият брой на работещите платформи в САЩ, съобщава „Ройтерс”.

Фючърсите върху европейския сорт „Брент” се повишават с 0,18% до 85,27 долара за барел в понеделник сутринта, а тези върху американския суров петрол WTI – с 0,17% до 81,06 долара за барел. И двата бенчмарка поевтиняха с по над 1% миналата седмица спрямо предходната, тъй като по-силният щатски долар, който поскъпна с около 1% миналата седмица, ограничава ръста на цените.

„Ескалиращото геополитическо напрежение, в комбинация със засилването на атаките върху енергийни съоръжения в Русия и Украйна и намаляващите надежди за примирие в Близкия изток, предизвика опасения за глобалното предлагане на петрол”, казва Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, предаде Нова.

В същото време броят на петролните платформи в САЩ е намалял с 1 до 509 миналата седмица, показаха данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes.

Москва изстреля 57 ракети и дрона в нападение, което включваше столицата Киев, два дни след най-голямата въздушна бомбардировка на енергийната система на Украйна за повече от две години война, съобщи Киев. Ходът следва скорошните атаки на Украйна срещу руска петролна инфраструктура, като поне седем рафинерии бяха цели на дронове само този месец.

„Прекъсванията при петролните рафинерии в Русия наложиха допълнителен натиск върху пазарите на горива, което доведе до нарастващо търсене на налични товари суров петрол“, казват анализатори от ANZ Research, добавяйки, че е засегнат около 12% от общия капацитет за преработка на петрол в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай