Голяма чест за винопроизводителите ни, повишиха занаята им

Виното е неразделна част от историята на България, част от българската култура

Голяма чест за винопроизводителите ни, повишиха занаята им | StandartNews.com

Производството на вино вече е включено в списъка с нематериално културно наследство на България, което стана основание за изработване на табели, указващи 12 винени дестинации. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров на среща с представители на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите - Сандански, която се състоя в Мелник.

Виното е неразделна част от историята на България, част от българската култура, обичаи и дух, а през последните години значението на винения туризъм в контекста на общата туристическа индустрия все повече нараства, допълвайки усещането за традиции, добави Димитров.

Той заедно със служебните министри на иновациите и растежа Александър Пулев и на земеделието Явор Гечев връчиха символично на кметовете на Мелник и на Сандански – Сашо Филипов и Атанас Стоянов първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм.

Основен акцент на разговорите с представители на „Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите“ – Сандански беше представянето на винена дестинация „Долината на Струма“, в съответствие с Плана за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в Република България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на България.

Илин Димитров съобщи, че Министерството на туризма разработва и дигитална карта на България, обединяваща различни елементи на туристическата услуга и продукт - като културни и винени маршрути, фермерски пазари, развиващи местните общности, значими природни обекти и знакови забележителности от културно-историческото ни наследство, които представляват интерес за всеки гост на дестинацията. От следващата седмица стартира съвместната работна група, която да изготви заданието за създаване на единната дигитална карта на България като туристическа дестинация.

Министър Пулев обяви днес, цитиран от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа, че 38 фирми от област Благоевград ще получат над 10,5 млн. лв. по първата процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост. От Община Сандански са одобрени 5 проектни предложения за над 2 млн. лв. за "Технологична модернизация", като първите плащания към фирмите ще тръгнат в началото на март, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай