Голям проблем на морето! Хотелиерите побесняха

Летният сезон може за започне с провал

Голям проблем на морето! Хотелиерите побесняха | StandartNews.com

Сериозен проблем виси пред бизнеса на нашето Черноморие.

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината е в задълбочаването на кризата с липсата на работна ръка и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди служители. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от три месеца.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, обясни за БНР адвокат Пламен Дотов.

По думите му работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, а езикова бариера почти няма, тъй като са основно рускоговорящи.

По думите му работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, а езикова бариера почти няма, тъй като са основно рускоговорящи.

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия, посочи Налбантов.

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от три месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция". Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон, изтъква той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
9 Коментара
Йокин
преди 1 седмица

А ривът,че младите,не работят!Искат,но не Ценят,труда им.Заплащането никакво.

Откажи
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи
Тонката
преди 1 седмица

Когато започнат българските "бизнесмени" да плащат в еврОПейски пари 💸 и стандарт ще се намерят и камериерки и сервитьорки,че и .....духалки!

Откажи
Пурко
преди 1 седмица

Дебили... узбекистанците говорели руски, а руснаци на почивка нанай, както казват братята цигани

Откажи
batkovanio74
преди 1 седмица

Не е лошо да си намерят и туристи от Узбекистан.

Откажи
Христо
преди 1 седмица

Не давате пари и не ги осигурявате само лапате кой ще дойде да ви работи и с тия цени се оляхте…….

Откажи
Иван
преди 1 седмица

Когато започнат да плащат заплати както в Европейските държави а не да залъгват персонала със смешните пари които дават със зор и принуждават да работим допълнително и със един почивен ден седмично все повече хора ще се отказват да ви робуват.Ще си работите сами и ще фалирате защото сте Алчни гъзове..

Откажи
Ванко
преди 1 седмица

Да ви работят Узбекистанци Киргистанци и Украинци като не искате да плащате нормални заплати..Търсите евтина работна ръка но на хората им писна от вас и дано фалирате..

Откажи
Варненска чайка
преди 1 седмица

Те тия свикнали само да лапкат, некадърни хотелиери. Да си поръчват от Камбоджа и Виетнам, те и от там хората да не са прости, идват за едно лято и няма да повторят. Да предложат прилична заплата 2200 нето, два почивни дни и 8 часов работен ден, може и да се навием за едно лято. 😁

Откажи