Гласят Дунав мост 2 за евробанкнота

Гласят Дунав мост 2 за евробанкнота | StandartNews.com

Букурещ. Изображение на Дунав мост 2 при Видин и Калафат може да се появи на евробанкнота, пише румънският в. "Ромъния либера". Мостът официално беше открит в петък. По този повод управителят на румънската Национална банка Мугур Исъреску заяви, че вторият мост над Дунав между Румъния и България може да се конкурира за поява на евробанкнота.

Това е европейски мост, солиден, ефикасен, който свързва две части на Европа и тъй като на евробанкнотите се изобразяват и мостове, като символ на европейското единство, комуникацията и солидарността, смятам, че този мост може в бъдеще да участва в конкурс за поява на евробанкнота, каза Мугур Исъреску.

Мостовете върху банкнотите евро обаче реално не съществуват. Те са стилизирани варианти на архитектурни произведения от различни културни епохи в европейската история, но нито един от тях не съществува наистина. Първоначалната идея била да се изобразят истински мостове като този на Еразъм Ротердамски в Париж, но това би ограничило броя на страните, които ще имат свое изображение. Затова се стига до стилизацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай