Геймингът – развлечение, професия или и двете?

Общите приходи в гейминг индустрията през 2017 г. възлизат на 116 милиарда долара

Геймингът – развлечение, професия или и двете? | StandartNews.com

Технологиите в глобален мащаб се развиват с изключително бързи темпове и наред с много други сфери на живота доведоха до революция и в гейминга.

Гейминг индустрията бележи сериозни приходи

Според VentyreBeat общите приходи в гейминг индустрията през 2017 г. възлизат на 116 милиарда долара, като в това число влизат приходите от мобилни, конзолни и компютърни игри, както и приходите от гейминг турнири. Друг източник – Game Industry посочва, че през 2018 г. общите приходи в гейминг индустрията възлизат на 135 милиарда долара, което е стабилен ръст от 10% спрямо предишната година.

Предстои да видим какъв ще бъде ръстът на приходите на гейминга за настоящата година, но според анализатори се очаква, че до 2021 г. сумата може да нарасне до цели 180 милиарда долара.

Причините

Ръстът на приходите в гейминг индустрията се дължи от една страна на постоянното развитие на технологиите – хардуерни, софтуерни, графични, които позволяват създаването на по-впечатляващ интерфейс и геймплей на самите игри.

От друга страна, участниците в гейминг индустрията инвестират много усилия за засилване на интереса на играчи от почти всяка възрастова група. Развиват се нови жанрове, които привличат различни типове хора според техните интереси, например стратегии, RPG, игри, развиващи организационните умения и др.

В дигиталното време, в което живеем, изкушените от гейминга имат все повече възможности да се докоснат до фантастичния свят на гейминга. Част от хората играят в свободното си време, а други са превърнали страстта си в своя професия. Има и такива, които следят различните турнири и социалните платформи на топ-геймърите, в които те демонстрират своите умения и помагат със съвети. Според Techjury електронните спортове се радват на публика от над 450 милиона потребители.

Развлечение ли е геймингът или професия?

Тези впечатляващи данни водят до, може би, логичния въпрос: „Развлечение ли е геймингът или професия?“. Геймингът е и двете: професия за всички, които работят по създаването на игри и участват в гейминг турнири с награден фонд, и забавление за играчите и многомилионната им публика .

Не всеки иска или може да бъде професионален играч, но геймингът е достъпен начин за забавление без ограничения. Например една от най-популярните игри в световен мащаб – FIFA със серии още от 1995 г. е подходяща както за деца, така и за възрастни, защото на практика тя позволява да бъдеш мениджър на футболен отбор и да играеш с най-актуалните и любими футболисти от цял свят.

Коледно предложение от А1

Най-новата версия на хитовото заглавие на EA SPORTS предлага още по-реалистично изживяване и контрол по време на игра, което е изключително важно за всеки почитател на електронните игри. Преди броени дни А1 пусна коледно предложение на гейминг конзолата Sony PlayStation 4 в комплект с FIFA 20. PlayStation 4 предоставя по-добра картина и допълнителна мощ, което е важен фактор за всеки геймър. Освен PS4, коледното предложение на А1 включва и 14-дневен абонамент към PlayStation Plus, което предоставя възможност всеки потребител да бъде част от една огромна геймърска общност и да играе игри с конзолата в мултиплейър режим с хора от цял свят. Офертата от А1 е валидна с двоен пакет телевизия и домашен интернет A1 Премиум 200, като гейминг конзолата е достъпна за 439,99 лева в брой.

Макар гейминг конзолите да се считат по-скоро за устройства, с които всеки може да разпуска и да се забавлява чрез играенето на игри, в даден момент хобито може да се превърне в средство, от което може да печелите и доста високи доходи. Официалните глобални турнири на EA SPORTS по FIFA 20, които ще се проведат догодина, са с общ награден фонд от над 3 милиона долара. Освен наградите, победителите печелят и огромна слава сред постоянно разрастващата се гейминг общност, където играят и обменят опит и идеи с хора от цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай