Германия прочете присъдата на газа! Кое е важното

Препоръчва се да не се инсталипат нови газови отоплителни системи

Германия прочете присъдата на газа! Кое е важното | StandartNews.com

От Германската Aсоциация за защита на потребителите Фау Цет Бе Фау (VZBV) препоръчват на домакинствата да не инсталират нови газови отоплителни системи заради  драстично растящите разходи за синьо гориво и правителствените планове за забрана на повечето видове нови системи за отопление, захранвани с нафта или природен газ, предаде ДПА, цитирано от БТА 

"Цените на газта и петрола ще се повишат, тъй като цената на емисиите въглероден диоксид, свързани с изкопаемите горива, се увеличава година след година", каза Рамона Поп, ръководител на асоциацията, пред в. "Райнише пост".

Германското коалиционно правителство бе разтърсено от поредица от разногласия, свързани с противоречивия закон, който има за цел да забрани инсталирането на повечето системи за отопление, функциониращи чрез петрол и газ, от 2024 г.

Смята се, че половината от домовете в Германия са газифицирани. Инсталирането на термопомпи, които се считат за по-благоприятни за околната среда, обаче е доста скъпо.

Газова отоплителна система отделя средно около 200 грама въглероден диоксид на киловатчас. Това означава, че при консумация от 10 000 киловатчаса ще бъдат отделени емисии, отговарящи на близо 2 тона въглероден диоксид, което ще доведе до допълнителна такса от 70 евро (77 щ. долара) през идната година.

Федералното правителство обяви възобновяване на увеличенията на цените на въглеродните квоти за 2024 г. "Само през 2024 г. цената за 1 тон въглероден диоксид се очаква да се увеличи със 17 на сто - до 35 евро", обясни Поп.

Той разкритикува планираните разпоредби за отоплителните системи, като каза, че законът не се е подобрил чрез дългия дебат, който го съпътства, а потребителите все още нямат необходимата яснота по въпроса, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай