Френски завод позлатява Плевен

Инвестицията е за 56 милиона лева

Френски завод позлатява Плевен | StandartNews.com

Френски завод позлатява Плевен. Започва строителството на модерна фабрика на водеща френска компания за производство на малц. Инвестиционният проект е на стойност 56 милиона евро, съобщи БЛИЦ.

Френската компания има повече от 92 обекта в 38 страни, у нас развива своята дейност чрез заводи в Плевен и Хасково.

Чрез новия завод се цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно.

Кметът Георг Спартански заяви: "Когато един чуждестранен инвеститор разширява производството, това показва, че той прави една добра оценка за това, че мястото тук е подходящо за разширение на съществуващия инвестиция и показва едно отношение на инвеститора към икономическата среда".

„Малтери Суфле“, един от трите най-големи производители на малц в света, дъщерно дружество на европейската селскостопанска група „ИнВиво“, днес направи първата копка за новия производствен обект на „Малтери Суфле България“ в Плевен, пише plevenzapleven.

Събитието бе отбелязано с тържествена церемония с участието на френския посланик Негово Превъзходителство Жоел Мейер, министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник министъра на земеделието Тодор Джиков, областния управител Иван Петков, кмета на Община Плевен Георг Спартански, ръководните екипи на френските инвеститори и техните български партньори.

Кметът Спартански връчи на представителите на „Малтери Суфле“ и „ИнВиво“ строителното разрешение за начало за обекта. Той и френските инвеститори бяха категорични, че инвестицията, в колаборация с местните производители, дава шанс на плевенската и регионалната икономика и земеделие да се развиват.

Тя е и силен позитивен знак за потенциалните чуждестранни и български инвеститори, които имат намерение да инвестират в северната част на България, и конкретно в Община Плевен.

Изпълнител на строителството на новия завод ще бъде реномираната плевенска строителна фирма „ХОРИЗОНТ – ИВАНОВ“, а от френското дружество увериха, че ще работят приоритетно със земеделските производители от региона.

С този нов завод с производствен капацитет от 60 000 тона малц годишно, „Малтери Суфле“ инвестира близо 60 милиона евро във веригата ечемик – малц – бира в България и по този начин затвърждава позицията си на водещ производител на малц в страната.

Новият завод за малц ще замени двата настоящи български производствени обекта, разположени на 240 км един от друг (в Плевен и Хасково), чийто общ производствен капацитет не надвишава 30 000 тона.

Освен удвояването на производството, новият завод, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация в края на 2024 г., ще отговаря на най-новите стандарти за производителност, безопасност и икономия на енергия.

Очаква се инсталираният фотоволтаичен парк на площадката да произвежда 3,2 ГВтч, или да задоволява 40% от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с над 1700 тона емисии годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай