Фотоволтаици очакват фалити на производители на зелена енергия

Фотоволтаици очакват фалити на производители на зелена енергия | StandartNews.com

София. Очакват се масови фалити на производители на зелена енергия. За това алармираха от Българската фотоволтаична асоциация. Причината за това е решението на комисията по бюджет и финанси да наложи такса от 20 процента върху приходите от електроенергията, произведена от слънчеви и вятърни централи.

Ако решението бъде прието в пленарната зала, фотоволтаиците смятат да излязат на протест. По-рано днес те разпространиха и официалната си позиция до медиите по повод решението на комисията по бюджет и финанси.

Пред БНР председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова каза, че начинът, по който е внесено и прието решението, е доста скандално. Тя каза още, че то е било прието "на тъмно и в нарушение на закона". То третира облагането с данък само на два вида производители - от слънчеви и от вятърни централи, уточни още Русенова.

"Парите, които ще бъдат събрани от налагането на 20 процентната такса са 170 милиона лева годишно и това няма да е от полза за потребителите защото няма да намали сметките за ток", каза заместник председателят на Асоциацията Иво Иванов.

От Българската фотоволтаична асоциация искат премиерът Пламен Орешарски и парламентарно представените партии да заявят своята ясна позиция по отношение на таксата, която трябва да заплащат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай