Фотоволтаици захранват производството на български мебели

Все повече компании в сектора инвестират във фотоволтаични централи

Фотоволтаици захранват производството на български мебели | StandartNews.com
  • Все повече компании в сектора инвестират във фотоволтаични централи заради високите цени на енергията и стремежа за преминаване към кръгова икономика

Нараства броят на компаниите в сектора на мебелното производство, които инвестират в изграждането на фотоволтаични централи. Според данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) фирмите се ориентират към подобен тип проекти, за да покрият собствените си нужди от електроенергия, а също и да отговорят на изискванията за преминаване към кръгова икономика и намаляване на въглеродния отпечатък.

Геополитическите събития през изминалата година, нестабилната икономическа и политическа ситуация поставят фирмите от сектора пред сериозни предизвикателства и необходимост да търсят варианти да се справят с високите и непредвидими разходи за ток и газ. Отделно от това ефективността на фотоволтаичните системи става все по-висока с напредването на технологиите.

Големите дават пример

Повечето големи компании в сектора, които са финансово стабилни и има устойчив бизнес, се стремят да намалят своите оперативни разходи, а също и да бъдат по-конкурентноспособни. Инвестициите в зелена енергия тепърва започват, защото много от фирмите вече залагат на устойчива политика за намаляване на въглеродния отпечатък. Компании от ранга на ТЕД БЕД са пионери в зелената политика. Фирмата прави мащабна инвестиция във фотоволтаична система с размер 2,6 MWh. Така само за 7 месеца спестява над 1300 тона CO2 , а за 2023 се очакват 6000 тона.  Сред големите компании в индустрията, активно работещи по зелени проекти, са и „Мебел Стил“, които имат изградени 3 фотоволтаични централи за производство на ел. енергия за собствени нужди с обща мощност  360 kWh. Инвестицията им възлиза на 486 000 лева, пълна възвръщаемост очакват към шестата година. През 2022 год. компанията изцяло подменя осветлението и в трите завода на стойност  227 000 лева, а това води до икономия на ел. енергия с над 20 на сто. Отделно от това сменят изцяло аспирационната система в един от отделите, купуват нов компресор, който също оптимизира разходите, а инвестицията е в размер на 100 000 лв.   

Към алтернативни източници на гориво се е ориентирала и друга голяма компания от сектор дървообработване – Кастамону България. Като гориво в сушилните и котелите използват отпадъка от производството - дървесни кори и прах. По този начин компанията редуцира употребата на природен газ и намалява въглеродните емисии. За последните 5 години в производството използват  общо количество дървесни кори и прах, които са спестили употребата на 43 214 659 m3 природен газ, при изгарянето на който биха се отделили 80 750 тона въглеродни  емисии.

Независимост и конкурентноспособност

Към изграждане на фотоволтаични системи са готови да преминат не само големите компании, но и доста от средните и малките. „Като инвестираме във фотоволтаични централи, можем  да диверсифицираме риска при доставката на различните видове енергоносители и ставаме по-независими. Сметките за ток през 2022 г. бяха изключително високи и съвсем логично е бизнесът да търси алтернативи“, твърди Слави Славов, собственик на „Ергодизайн“.  Миналата година той инвестира във фотоволтаична централа с мощност 275 kW на стойност 306 000 лв. През летните месеци системата му осигурява 80% от потреблението на енергията, като има възможност и за продажба.

„Предимствата на изграждането на такъв тип системи за собствени нужди са породени от това, че по този начин фирмите стават сравнително независими по отношение на обезпечаването с енергия, намаляват разходите за ток и подобряват въглеродния отпечатък на производствата си. Допреди 2 години цената на електроенергията беше между 5 и 10 пъти по-евтина и тогава за повечето предприятия въпросът не стоеше на дневен ред. Сега с тези високи цени на горивата смятам, че подобни инвестиции, които не са никак малки разбира се, са обосновани и имат бизнес логика“, заявява Иван Милев, член на УС на БКДМП и собственик на „ИВ ЕЛ“ и „К2“. Той инсталирана фотоволтаична централа  с мощност 400 kW за нуждите на своя бизнес през април 2022 г. Инвестицията, която прави, е близо 450 000 лв. В летните месеци успява да покрие 60% от нуждите на бизнеса си.

Големи консуматори на енергия

„От години съм част от БКДМП и мога да си позволя да говоря от името на голяма част от предприятията от бранша, които са с по-голяма консумация на енергия. В последната година цените на електроенергията на европейските енергийни борси се повишиха сериозно, а в същото време технологиите за производство на електроенергия от ВЕИ се развиват с бързи темпове, което ни позволява да направим инвестиции в тази посока и да търсим от тях възвръщаемост в някакъв обозрим период от време“, заявява Галин Господинов от Контролен съвет на УС на БКДМП и един от собствениците на „Тръбна мебел“, ,„Джи Ес Малмгрен интериърс“ и „Господинови строймаркет“. Неговите компании са  инсталирали в края на миналото лято четири фотоволтаични системи с обща  мощност от 540 kW за своите три фирми, като инвестицията е в размер на 580 000 лв. без ДДС. При производството централите при слънчеви дни покриват 67% от енергийните нужди.

Високи цени на горивата

Инвестирайки в зелена енергия, фирмите от сектора стават все по-малко зависими от невероятната флуктуация в цените на енергия, смята и Павел Димов, член на УС на БКДМП и управляващ директор на „МОС Роботикс“. За нуждите на фирмата той инсталира около 100 kW фотоволтаична система, като основната цел е да я използват за собствени нужди. По предварителна оценка би трябвало да генерира между 35% и 50% от годишната консумация с панелите. Инвестицията, която прави, е около 115 000 лв. Според предварителните изчисления възвращаемостта е планирана за около 3-4 г. 

Две фотоволтаични централи за близо мегават е инсталирал и Благой Ангелов, също член на УС на БКДМП, и с тях възнамерява да покрива голяма част от нуждите на мебелното си предприятия „Колорадо“, а при генериран излишък и да продава енергия.  „За фирмите, които обмислят подобно решение, е важно да направят добро описание на проекта и прогнози във времето как смятат да се развиват като предприятие и какви енергийни  мощности ще са необходими за поне 10 г. напред. С инвестицията, която направихме във фотоволтаични системи, ще имаме предвидимост на разходите на енергия, която не е никак малко перо в ценообразуването. Така можем да сме по-сигурни при подписване на договорите с клиенти“, споделя своя опит дотук той. Според Ангелов е важно фирмите да се доверят на консултант или фирма, която работи по подобни проекти и изготвя инвестиционно енергийно проучвания, подготвя проектите, наясно е с процедурите и стъпките.

Проблеми

Според голяма част от представителите на бранша предприятията срещат проблем с твърде бавните срокове и процедури от страна на държавните институции и регионални инспекции, свързани с пускането на фотоволтаичните централи и особено ако това е свързано с продаване на енергия обратно в мрежата. Загубите, които търпят фирмите, решили да инвестират в зелена енергия, са огромни и идват точно от тези забавяния. Ако доскоро темата за  плавен енергиен преход не беше на дневен ред, днес е от особено значение. Вече сме изправени пред ситуация, в която за сравнително кратък период от време трябва да се реализира реформа в енергия сектор, а фирмите да предприемат инвестиции. За да може страната ни да изпълни ангажиментите си по Зелена сделка и плановете на ЕС обаче, е важно да бизнесът да получи подкрепа от институциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай