Фондът за гарантиране на депозити ще си търси парите от имуществото на КТБ

Фондът за гарантиране на депозити ще си търси парите от имуществото на КТБ | StandartNews.com

София. След като фондът за гарантиране на депозити направи преглед на възможностите си за изплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро и да си възстанови парите след това, стана ясно, че единственият вариант е чрез средствата от имуществото на КТБ.

"На база наличната публична информация и различни допускания за качеството на активите в баланса на КТБ и ТБВ е извършен анализ на възможностите на Фонда да възстанови средствата, набрани за финансиране на недостига", гласи официално становище на институцията.

Предвид контролните функции на ФГВБ в производството по банкова несъстоятелност и неговото място в реда на кредиторите, Фондът очаква, че ще бъде в състояние да изплати получените заеми с постъпленията при разпределение на средствата от осребреното имущество от масата на несъстоятелността, дори при най-неблагоприятния сценарий.

По този повод от ръководството на Фонда изрично изразяват притесненията си за дългия период на специален надзор и сделките, които са сключвани по време на същия, тъй като е възможно такива сделки да доведат до увреждане на масата на несъстоятелността и Фондът да не успее да се удовлетвори в производството по банкова несъстоятелност в размерите, в които очаква.

В същото време не са изключени и сделки с цел разделяне на депозити до размера на гаранцията, които могат да увеличат размера на гарантираните депозити и да поставят ФГВБ в позиция да изплати по-голяма сума на гарантираните влогове.

Вследствие на изплащане на гарантираните влогове, в банковата система ще се влее допълнителна ликвидност в размер между 1 милиард и 500 милиона лв. и 2 милиарда лв., в зависимост от това дали Фондът ще сключи обратни репо-сделки за набиране на ликвидност срещу ДЦК от портфейла с местни или чуждестранни банки, се казва още в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай