Фонд поема спящите акции от масовата приватизация

Фонд поема спящите акции от масовата приватизация | StandartNews.com

Да се създаде фонд за спящи акции от масовата приватизация през 1997 г. предлага Централният депозитар. Стойността им се изчислява на 2-3 млрд. лв. по номинал, като това са книжа основно на много дребни собственици, които не търгуват с тях или не са търсили дивидента си в давностния срок от 5 години. "Мъртвите" книжа се намират по 2,5 млн. лични сметки на граждани в "Регистър А" на депозитарната институция, което всъщност означава, че не са под управление на инвестиционни посредници - или че собствениците им не са активни.

Идеята е всички акции от "Регистър А", в който попадат акционерите, които не следят активно собствеността си на БФБ, да се влеят в новия фонд. Предвижда се фондът да бъде публично дружество, чиито дялове ще се търгуват на Българската фондова борса. А собствениците на спящи акции ще получат дялове в инвестиционния фонд. Те ще имат право да продадат дяловете си или да възстановят финансовите си инструменти, които са притежавали преди обособяването им във фонда. Идеята е да се повишат ликвидността и оборотът на БФБ. Около 26% от акциите на публичните компании в момента са спящи.

"Това е една идея, която съм предоставил през различни видове браншови асоциации, които са свързани с капиталовия пазар. Бих искал най-напред идеята да бъде обсъдена с тях, а след това ще се подложи и на публична дискусия. Но преди да дадем по-подробна информация относно представянето на проекта, искам да чуем професионалните мнения на асоциациите, защото това е нашето виждане - трябва да съчетаем интересите на всички", коментира за "Стандарт" Васил Големански, изпълнителен директор на Централния депозитар. Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро. Ако бъде създаден подобен специален фонд в България, той би могъл да има капитализация между 2 и 3 млрд. лв. За повече прозрачност фондът следва да се управлява от известен фонд мениджър с богат международен опит в управлението на активи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай