Неделя,

Fitch Ratings потвърди рейтинга „BBB+“на Алианц Банк България

От: Стандарт -
Fitch Ratings потвърди рейтинга „BBB+“на Алианц Банк България
A
A
A

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг (Long Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Алианц Банк България „BBB+“ със стабилна перспектива.

При оценката на кредитния профил се отчитат настоящите предизвикателства, свързани с коронавирус пандемията и ревизираната от стабилна към негативна перспектива за българските банки като цяло. Рейтинговата агенция отбелязва, че в тази ситуация Алианц Банк запазва своята силна позиция, стабилна ликвидност и капиталови буфери, което прави финансовия профил на банката устойчив при възможни остри, но краткотрайни икономически сътресения за българската икономика.

Алианц Банк има стабилно представяне на показателите, свързани печалбата, капиталовата адекватност и ефективност на разходите. Оценката на банката отразява подобреното качество на активите в резултат на оптимизиране на портфейла.

Становището на Fitch се базира и на факта, че Алианц Банк е част от една от най-големите финансови групи в света – Allianz SE (кредитен рейтинг „АА-“ и стабилна перспектива) и разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички