Fitch потвърди рейтинга на ББР „BBB“ с + перспектива

Това е най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие

Fitch потвърди рейтинга на ББР „BBB“ с + перспектива | StandartNews.com

Международната рейтингова агенция „Fitch“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие /ББР/ на BBB с положителна перспектива. Оценката показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на рейтинга. Като аргумент за това се изтъква високата вероятност за подкрепа на банката от суверена – българската държава, и финансирането, осигурявано или гарантирано от нея.

Това ниво е равно на оценката на рейтинговата агенция за Република България и е практически най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие. Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката.

Разгледани са и факторите, които могат да доведат до промяна на рейтинга. Покачване или понижение биха могли да са следствие от промяна в рейтинга на България, на оценката за склонността на държавата да подкрепя банката или промяна в капитализацията на ББР.

От рейтинговата агенция отчитат и ролята на банката в правителствените програми в пoдĸpeпa нa компании и физически лица, ĸoитo търпят негативни последици oт пандемията COVID-19. Oбщият paзмep нa потвърдените до момента кредити за гарантиране за малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период нахвърли 347 млн. лв. Физическите лица, одобрени от търговските банки, са достигнали близо 53 000, като общата стойност на отпуснатите за тях заеми е малко под 246 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай