Финансист посочи! Ето кога приемаме еврото

Какви са шансовете да стане по-скоро

Финансист посочи! Ето кога приемаме еврото | StandartNews.com

В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Румен Гълъбинов сподели, че приемането на България в еврозоната през 2025 г. е трудна, но не и непостижима цел. "Поставят се определени условия, като например да продължи намалението на инфлацията.

Годишната за март е 3%. Преди това беше 3,3%. Очакваме през следващото тримесечие да се изравни със средната в еврозоната. Имаме възможност да поискаме извънреден конвергентен доклад, който да бъде направен с проследяване на инфлацията от 3 до 6 месеца", коментира той.

Финансистът Бисер Манолов на свой ред подчерта, че за последната година балансът на ЕЦБ спада с 2,3 трилиона долара, което означава силно рестриктивна политика и забързан спад на инфлацията.

"Най-реалистичната година за влизане в еврозоната е 2026 г. Критерият за бюджетен дефицит може да ни избяга. Разходната част се забързва за сметка на приходната. Може да видим спад в потреблението заради увеличението на лихвите по левовите кредити", смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Mlsde
преди 1 седмица

Дай боже винаги и постоянно Все да отварят еврозоната в България Дай Боже да не влиза в България еврозона ние да си останем с лева

Откажи
Sotir
преди 1 седмица

Маикави да еба парламента и всичките как може евро некадърници

Откажи
Анонимен
преди 1 седмица

Който се радва за въвеждането на еврото е много заблуден.Ще станем още по бедни с ниските си заплати и високи цени.

Откажи
Кога
преди 1 седмица

Българският народ е попитан и ще бъде попитан дали иска ФАШИСТКА ВАЛУТА НА ЕСЕС??? ДА ГНИЕТЕ В АДА НЕЩАСТНИЦИ ПРОДАЖНИ!!! ЗОРА НЕ ИМ Е ЕВРОТО И ДА НИ ПРАВЯТ БОГАТИ ЗОРА ИМ Е ОБЩАТА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА С КОЯТО ЩЕ НИ МАНИПУЛИРАТ И РЪФАТ ОТВЯСКЪДЕ!!!

Откажи
Как ли?
преди 1 седмица

Щото сега не те ръфат.

Откажи
Егея Димитрова
преди 1 седмица

Всеки БЪЛГРИН се моли ЕСс да се разпадне на парченца! Амин! Да Бъде и Бог да пази БЪЛГАРИЯ!💞

Откажи