Финансират слънчеви батерии за дома

Нона Караджова разработва схемата за подпомагане на домакинствата

Финансират слънчеви батерии за дома | StandartNews.com

София. Лично мой приоритет е да се финансират проекти на домакинствата за оползотворяване на слънчевата енергия, като например поставянето на слънчеви бойлери. това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от Дарик.

Екоминистърът смята, че на домакинствата трябва да се предоставя безвъзмездно част от необходимата инвестиция. За целта ще се направи облекчена процедура и лесна за контрол схема, които ще се разработят през следващите месеци. Обмисля се и подпомагане на домакинствата за вътрешните инсталации за  газифициране, с което ще се постигне намаляване на вредни парникови емисии, прах и изсичане на дървесина.

Средствата ще дойдат от продажбата на квоти на емисии парникови газове. В резултат на отличната работа на Министерство на околната среда и водите България е една от първите страни, която получи приходи от новата европейска схема за търговия с емисии на стойност около 44 млн. лева, според думите на министъра. Част от приходите ще постъпват в  Министерство на финансите. Възможно е те да се използват за енергийни помощи и дори за пенсии, коментира Караджова.

Новите екологични изисквания за ниско съдържание на пепел във въглищата ще бъдат приложени в законодателството през следващата година. Очаква се да влязат в сила от 2014 г., така че търговците да имат време да продадат запасите си и да се  пренастроят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай