Събота,

Фиксират цената на тока в Евросъюза. Каква е ползата?

От: Иван Ангелов -
1420
Фиксират цената на тока в Евросъюза. Каква е ползата?
A
A
A

Използващите ток в Европейския съюз ще получат нови права, които ще им позволят да сключват договори на фиксирани цени, а в същото време да имат по няколко или комбинирани договори. Благодарение на по-големия избор, ползвателите ще имат възможност за защита чрез дългосрочно гарантирани цени да се защитят от внезапните ценови шокове. Тези промени се съдържат в предложената от Европейската комисия промяна на структурата на пазара на тока.

Пред НоваНюз енергийният експерт Иван Хиновски определи новата енергийна политика като помъдряла. "Това ще доведе до успокояване на енергийните пазари. Този нов модел не променя радикално пазарния модел на Европа, но ще доведе до създаване на условия за дългосрочни инвестиции. Основният проблем са краткосрочните договори", смята той.

По думите му излизането на битовите потребители на свободния пазар е политическо решение на Европейската комисия, което България отлага. "Свободният пазар дава чувството за обективност при определяне на цените. От това, че се налагат по-високи цени на електроенергията, на един бъдещ регулиран пазар ще бъдем защитени, защото ще знаем каква ще е цената месеци напред. До актуализация на нормативната уредба не очаквам промяна в цените на тока и парното", заяви Хиновски.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com