Фабрики у нас са на ръба! Откъде идва шокът

Свързани са с най-голямата икономика в Европа

Фабрики у нас са на ръба! Откъде идва шокът | StandartNews.com

Рецесията е Германия, която е факт през 2023 година, започна да дава отражения върху скачените икономики. В Пловдив и региона едни от най-големите работодатели са именно клонове на немски и австрийски фирми. Те вече усещат ударите от рецесията, а голяма част от производствените компании планират съкращения, и то още през настоящата година, твърди Trafficnews.bg.

Сред потърпевшите компании има такива не само с немски капитали, но и от цяла Европа.

Там, където за момента не се предвиждат съкращения, се очаква сериозно затягане на коланите. Множество от фирмите режат бюджети за командировки и всички излишни разходи, различни от строго производствените.

Мрачните прогнози за германската икономика предизвикаха дискусия дали страната отново е „болният човек на Европа“, прозвище, използвано за първи път, за да опише Германия през 1998 г., когато страната се справяше със скъпите предизвикателства на икономиката след обединението си.

Най-високата инфлация от десетилетия и последиците от войната в Украйна принудиха компании в цяла Европа да съкращават или замразяват наемането на служители. По неофициална информация очакванията за международните производствени предприятия с фабрики в икономическите зони на Пловдив е в следващите месеци да има съкращения на между 10-30% от персонала. Очаква се това да засегне основно работниците на ниско ниво, а не администрациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай