Европейците се жалват. Увеличават се жалбите свързани с полетите

Необходимо ли е потребителите да опитат сами да решат проблема си

Европейците се жалват. Увеличават се жалбите свързани с полетите | StandartNews.com

60% е увеличението на жалбите и оплакванията в Европейския потребителски център през това лято, свързани със самолетни пътувания, в сравнение с лятото на миналата година. Това заяви директорът на центъра Соня Спасова по повод на оплакванията на пътници заради отменен полет на "Уиз Еър" за Валенсия и забавяне на полет до Копенхаген, за които БНР информира. Към авиокомпанията е отправено запитване по случая и се очаква отговор.

Отменени или забавени полети, проблеми заради стачки са основните пречки, които срещат клиентите на авиокомпаниите през това лято. Соня Спасова поясни: "В последно време имаме повишаване на жалбите, които са свързани със закъснял или загубен багаж".

Необходимо е потребителите да опитат сами да решат проблема си, като се свържат с авиокомпанията и да изчакат нейния отговор преди да се обърнат към някоя институция за съдействие.

При по-големи закъснения в изпълнението на полетите авиокомпаниите са длъжни да информират пътниците, както и за това кога се очаква да излетят.

В случай на технически проблем с машината е възможно авиокомпанията да я замени с такава с по-малък брой места и да останат пътници, за които да няма места на борда. В този случай те имат три възможности, посочи Соня Спасова:

"Да ни върнат парите за билета, другият – да ни премаршрутират с възможно най-бърз вариант с друг полет или, да кажем, ако сме започнали да летим и сме стигнали до една точка, да ни върнат в  първоначалната точка на излитане".

Когато пътникът избере вариант за полет в друг ден авиокомпанията е длъжна да осигури храна и нощувка на пътника, а ако забавянето е по-дълго е възможно да се изплати и компенсация. Правата на пътниците и задълженията на авиокомпаниите са еднакви за клиентите както на редовните, така и на нискотарифните авиокомпании.

Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай