ЕВН: Технологичните ни разходи са орязани необосновано с 2,8%

ЕВН: Технологичните ни разходи са орязани необосновано с 2,8% | StandartNews.com

Стара Загора. Реалистичният размер на технологичните разходи на ЕВН – България за 2013 г. е 10,8 на сто, а не 8 на сто, както определи ДКЕВР в проекторешението си за нови цени на тока от 1 юли. Това съобщават от австрийското дружество, като се позовават на експертен доклад, изготвен по тяхна поръчка. С административното определяне на технологичния разход на практика ДКЕВР отказвала да признае близо 7,2 млн. лв. разходи за дейността на EВН - България за следващия ценови период при цена 30 лв./МВтч. Експертният доклад е бил предоставен и на регулатора, за да има още един източник на експертиза при определяне на новите цени на тока.

От ЕВН припомнят, че ДКВЕР административно е намалила технологичния разход на сегашното нереалистично ниво с аргумента, че тази стойност е била изчислена от експерти на НТС на енергетиците в България. Този експертен доклад обаче така и не е бил предоставен на заинтересованите енергийни дружества. Нямало и решение, че е приет от регулатора като официален документ.

За 8-те години от момента на приватизацията през 2005 г. до края на миналата година ЕВН – Бъгария е намалило технологичните си разходи с повече от 65 на сто, изчислили са още експертите. Това означава спестена около 700 ГВтч електроенергия, колкото е годишното потребление на Старозагорска област. Благодарение пък на постигнатата енергийна ефективност и намаления технологичен разход за същия период дружеството е спестило и около 2,7 млн. тона въглеродни емисии.

Експертният доклад посочва още, че всички наши съседи с изключение на Гърция имат по-високи технологични разходи при производството, преноса и разпределението на електрическа енергия от средно реализирания за България - 13,39 на сто. От друга страна EVN - България е постигнала с 2,6% по-нисък технологичен разход от средния за страната, посочват в заключение от дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай