Сряда,

ЕЦБ с голяма новина за кредитите

От: Агенция Стандарт -
2879
ЕЦБ с голяма новина за кредитите
A
A
A

Банките в еврозоната са затегнали критериите за отпускане на кредити през първото тримесечие на годината с най-бързия темп от кризата с държавния дълг през 2011 г. насам, като търсенето на заеми е намаляло значително, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от БГНЕС.

Изводите от проучването подчертават въздействието на агресивното затягане на паричната политика в съчетание с неотдавнашните сътресения в банковия сектор и биха могли да насърчат ЕЦБ да вземе решение за по-малко увеличение на лихвените проценти.

Критериите на банките за отпускане на кредити са допълнително затегнати както за фирмите, така и за домакинствата, отразявайки "продължаващото прехвърляне на по-високите пазарни лихвени проценти върху лихвените проценти по кредитите".

Нетно 27% от банките съобщават за затягане на кредитните стандарти за заеми за фирми.

Същевременно банките съобщиха, че търсенето на кредити от страна на фирмите силно е намаляло, като спадът е "най-силен от световната финансова криза насам" и основен фактор за това са по-високите разходи по заемите.

Търсенето на жилищни кредити също е намаляло, докато при потребителските кредити спадът е по-малък.

Банките посочват също, че достъпът до финансиране се е влошил, вероятно отчасти поради сътресенията в банковия сектор през март.

Сривът на три регионални американски кредитни институции и принудителното поглъщане на швейцарската "Креди Сюис" от конкурентната "Ю Би Ес" разтърсиха пазарите и породиха опасения за по-сериозни проблеми в банковия сектор.

Отделно проучване на ЕЦБ показа също, че растежът на кредитите за частния сектор, домакинства и предприятия, е продължил да се забавя, като през март е намалял до 3,8%.

От миналата година досега ЕЦБ повиши лихвените си проценти с 3,5 процентни пункта, за да овладее бързо растящата инфлация.

Очаква се ЕЦБ да вземе решение за ново повишение на следващото си заседание след два дни, като се счита, че е възможно увеличение с 25 или 50 базисни пункта.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com