Ерата на олигарсите приключи. Какво идва?

Национализацията в Русия отваря нова страница

Ерата на олигарсите приключи. Какво идва? | StandartNews.com

Войната в Украйна трансформира всички аспекти на руското общество, пише Блумбърг. Ерата на "дивидентните аристократи" – олигарси, които през последните години живееха богато за сметка на огромните печалби на своите компании, си отиде завинаги", пише агенцията, позовавайки се на разговори с топ мениджъри на руски компании и собственици на бизнес.

Според източници на агенцията руският президент Владимир Путин е против национализацията и я смята за погрешна стратегия. Но дните, в които олигарсите можеха да се радват на ползите от високите цени на суровините, приключиха.

Военновременното време изисква жертви от всички, казват източниците на агенцията.

Според Bloomberg руски бизнесмени все повече се опасяват, че активите – особено на тези, които са напуснали страната – могат да отидат при по-лоялни конкуренти.

Предложението за конфискация на имущество от олигарси, които са се преместили в чужбина и "публично изливат мръсотия върху Русия", беше направено от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин. Подобна идея изрази по-рано и сенатор Сергей Цеков, въпреки че ръководителят на Комисията по конституционно законодателство Андрей Клишас нарече предложението възмутително и посочи, че то противоречи на Конституцията.

Bloomberg припомни, че през лятото Русия прие закон, който позволява на правителството да прилага специални мерки в икономиката при провеждане на руски военни операции в чужбина. Представителите на бизнес елита се опасяват, че "няма да имат друга алтернатива, освен да удовлетворят всякакви искания" на Кремъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай