Експерт: Закъсалите длъжници да искат разсрочване

Всеки пети заем у нас е лош

Експерт: Закъсалите длъжници да искат разсрочване | StandartNews.com

Между 20-25% от хората, отсрочили вноските си по банкови кредити, няма да успеят да се справят навреме с финансовите си затруднения и ще им се наложи да потърсят помощ от съответната търговска банка. Това прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев пред „Монитор”.

„Водещо в това дали ще има забавяне на вноските не е видът на самия заем, а секторът, от който кредотополучателят осигурява доходите си. Ако той е зает в сектор, който продължава да бъде силно засегнат от епидемиологичната ситуация, е по-вероятно да изпитва затруднение в обслужването на заемите си”, коментираха банкери.

В случай че все още изпитваме затруднения по обслужването на кредита, Тошев препоръча да се свържем със съответната банка, за да се потърси друго решение.

„Почти всеки човек на даден етап от живота си преминава през някакъв вид лична финансова нестабилност и COVID-19 далеч не е единствената причина за това. Всеки, който е поставен пред такава ситуация, е добре да се обърне към своята банка максимално рано и да сподели притесненията си”, препоръчват и от търговската банка.

Дори през март 2021 г. имаше доста одобрени кредитополучатели, получили отсрочка за следващите 9 месеца, тоест те ще се възползват от нея до края на годината”, заяви Тошев. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай