Екшън план за защита на бг фермерите от украинското зърно

Селскостопански вредители са плъзнали по родната продукция, вероятно част от тях влизат с вноса, каза земеделският министър Явор Гечев

Екшън план за защита на бг фермерите от украинското зърно | StandartNews.com

Фермери от някои гранични на Украйна държави като България, Румъния и Полша са потърпевши от свръхпредлагането на вносна селскостопанска продукция. Това призна министърът на земеделието в служебния кабинет Явор Гечев, който днес представи екипа и приоритетите си.

Особено голям е проблемът с пролетниците - у нас има внесен евтин слънчоглед. 

Гечев подчерта, че България е солидарна държава по отношение на военните действия в Украйна, затова и служебният кабинет по никакъв начин не оспорва решенията на Европейската комисия за разблокиране на зърнения износ от страната. "Помагаме на Украйна, но това създава конкуренция на нашите производители", подчерта министърът.

По думите му, нужни са спешни мерки за защита на българските производители. 

„В подготвения от мен екшън план сме предвидили мерки в защита на българските фермери”, поясни Гечев.

Той добави, че потърпевши от украинския внос са производителите на зърнени и маслодайни култури. Но съществуващият внос от Молдова се оказва сериозна заплаха за стопаните, които отглеждат плодове и зеленчуци.

Гечев заяви, че през следващата седмица ще представи по-конкретна програма за справяне с опасността от подбиването на цените на българската продукция.

Друг голям проблем е, че селскостопански вредители са се умножили по родната продукция, като те може би са влезли с вноса от трети страни. За това са алармирали от браншовите организации. 

Гечев припомни, че насажденията в страните извън ЕС се третират с друг вид препарати, някои от които са забранени в Евросъюза. На въпрос дали ще се разреши паленето на стърнища по този повод земеделският министър обясни, че това е крайна мярка.  

На този етап служебният министър на земеделието не беше категоричен дали ще има извънреден фитосанитарен контрол.  Като поясни, че българската продукция е с изключитено добро качество, Гечев даде да се разбере, че ще има разграничения между партидите зърно, произведени у нас, от тези, които идват от трети страни.

Министър Гечев каза, че предстои да се запознае с резултатите от проверките за качеството на украинското зърно, включително и за радиация, които бяха направени от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай