Египет ще строи нов Суецки канал

Египет ще строи нов Суецки канал | StandartNews.com

Исмаилия. Египет планира да построи нов Суецки канал близо до 145-годишния историческа воден път в проект за няколко милиарда долара, насочен към разширяване на търговията по най-бързия маршрут между Европа и Азия.

"Този гигантски проект ще бъде създаването на нов Суецки канал успоредно на текущия канал с обща дължина от 72 километра", каза Моам мамиш Mohab Mamish, председател на организацията, експлоатираща канала, на пресконференция в Исмаилия, предаде Ройтерс.

Сегашния Суецки канал носи около 5 милиарда щатски долара приходи на година, жизненоважен източник на твърда валута за Египет, който претърпя спад в туризма и чуждестранните инвестиции след революцията през 2011.

За да привлече повече кораби и да генерира повече приходи, страната има планове да развие близко 76 000 кв. км около канала в продължение на години.

Мамиш заяви, че проектът ще включва 35 километра "разкопаване" и 37 километра "разширяване и задълбочаване", което предполага, че сегашният Суецки канал, който е 163 километра дълъг, може да бъде разширен като част от проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай