ЕБВР ще помага на КЕВР за регулацията

Комисията за енергийно и водно регулиране и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписаха Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти в областта на регулаторната дейност...

ЕБВР ще помага на КЕВР за регулацията | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписаха Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти в областта на регулаторната дейност. Документът беше подписан от председателя на Комисията доц. Иван Иванов и директора на ЕБВР за България Лариса Манастърли. 

Сключеното Споразумение е в изпълнение на Меморандума за разбирателство между Правителството на Р България и ЕБВР за подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г.  В рамките на Оперативна програма „Добро управление“ енергийният регулатор и ЕБВР ще реализират Проект „Развитие на аналитичния капацитет на КЕВР“, с бенефициент КЕВР и ЕБВР като изпълнител. Координатори на проекта са Светла Тодорова, член на енергийния регулатор, и Веселина Харалампиева от ЕБВР.

Споразумението предвижда ЕБВР да предостави на КЕВР консултантска помощ за подобряване на аналитичния и техническия капацитет на регулатора, както и за регулирането на цените и ефективността на електроенергийния пазар на България.  Дейностите по проекта включват разработването на методики и анализи за регулаторни цели по отношение  мониторинга на пазара, разходите и ползите от инвестиционните проекти,  капиталовите и оперативните разходи на мрежовите предприятия. Предвидено е също да бъде разработена методика за обвързване на регулираните приходи на мрежовите предприятия с показателите за ефективност и качество на услугите.

В рамките на проекта, който е с продължителност 18 месеца, е планирано и провеждането на обучения за развитие на капацитета на КЕВР във връзка с новите законови правомощия на Комисията по провеждането на проверки, изземване на електронни доказателства, снемане на устни обяснения и налагане на наказания, произтичащи от прилагането на Регламент (ЕС) № 1227/2011 за мониторинг и прозрачност на пазара на електроенергия на едро. Друго направление в планираните дейности е свързано с подпомагане на аналитичния капацитет на КЕВР по отношение на правомощията за регулиране на цени в сектор „Електроенергетика“. Съвместният проект предвижда също  преглед и анализ на националното законодателство с цел изготвяне на предложения за нормативни промени за подобряване на регулаторната рамка на електроенергийния пазар и на регулаторната дейност на КЕВР.

„Съвместният проект за повишаване на аналитичния капацитет на регулатора има приоритетно значение за КЕВР, тъй като либерализацията е в решаваща фаза и основната задача на Комисията е осъществяването на ефективен мониторинг и контрол върху пазара на едро на електроенергия в изпълнение на изискванията на европейския Регламент REMIT. В това отношение ръководството на КЕВР очаква провежданото обучение, с участието на водещи външни експерти, да има подчертана практическа насоченост и да е ориентирано към постигането на конкретни и измерими резултати за повишаване на експертизата на енергийния регулатор, тъй като такива са очакванията на цялото общество“, подчерта председателят на Комисията доц. Иван Иванов. Директорът на ЕБВР за България Лариса Манастърли увери, че високото ниво на обучението по започващия проект ще бъде гарантирано с привличането на утвърдени европейски експерти, което ще допринесе за издигане на аналитичния капацитет на българския енергиен регулатор в изпълнение на неговите важни функции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай