Понеделник,

Две нови мерки по 78 млн. лв. за бизнеса /ОБНОВЕНА/

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Две нови мерки в помощ на бизнеса. Успяхме да договорим с работодатели и синдикати две нови мерки за преструктурирането на бизнеса в условия на COVID кризата и в помощ на компании с оборот над 500 000 лв. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ. Бюджетът по всяка една от мерките е в размер на 78 млн. лв.

"Започвайки от глобалната криза, която е предизвикателство за целия свят, България беше засегната най-силно през второто тримесечие тази година. Най-силно засегнати са транспорт, туризъм и преработващата промишленост", анализира започналата вече коронакриза Борисов. И допълни: „Радостната новина е, че в този спад от 8.5% на годишна база България се представи по-добре спрямо много други европейски страни, защото имаше държави със спад от над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре спрямо цялото ниво на Европейския съюз. Това е добре, но в същото време да не забравяме, че това е безпрецедентна криза. Днес и вчера заразените в Европа растат, и това се случва на фона на една обща свързаност на българската и европейската икономика в почти 85%. Тоест, ако има спад в европейската икономика, неминуемо се отразява и на българските поддоставчици и бизнес“.

В икономиката се използват изразите за полупълната и полупразната чаша, в момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да съживим тази икономика, коментира Лъчезар Борисов необходимостта от изтегляне на държавни кредити.

„Ако я няма тази скорост, няма да има социална политика, няма бюджет, няма нищо. Ако няма икономика, няма какво да направим. В момента основната ни цел е да ускорим процесите“, категоричен бе той.

По отношение на изтегления допълнителен държавен дълг, той поясни, че това е буфер, който ще спомогне за покриването на държавните разходи, пенсии и заплати, в случай че в края на година се реализира дефицит. Той ще се използва и през следващата година.

България стана член на Банковия съюз, което ни даде уникален шанс да се представим на международните финансови пазари – нещо, което никоя друга държава не е успяла през финансовата 2020 г. – имаме 22 емисии за 10-годишен дълг от над 10 държави – дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон, допълни министърът.

„Членството в ERM II ни даде шанс да се представим на международните финансови пазари”, заяви Борисов, като допълни, че страната има 22 емисии за близо 10-годишен дълг от 10-12 държави.

Макроикономическата стабилност се вижда и по линия на инвестициите. За първите 7 месеца имаме 1.4 милиона евро преки чуждестранни инвестиции, което е ръст от 54% спрямо същия период на миналата година. Сертифицираните от министерство на икономиката проекти са на стойност над 710 милиона лева, което също е добър растеж, допълни министърът. Сред основните му цели са мерките срещу коронавируса.

„Работим за публичност и прозрачност, поискахме от бизнеса да каже дали има административен произвол, изпратихме такива писма и до над 200 компании, за да чуем гласа им. Най-важното е да запазим икономиката, защото след това не може да има политика“, категоричен е Лъчезар Борисов.

Всеки има право на протест, приветствам протестите, затова търсим консенсус и съгласие. Сега повече от всичко имаме нужда от диалог и затова съм готов да разговарям с хората от протеста, синдикатите и работодателите, за да задържим българската икономика на сцената, допълни Борисов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички