Два случая на ку-треска открити във Видинско

Животните са от стада в селата Дъбравка и Тополовец

Два случая на ку-треска открити във Видинско | StandartNews.com

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. След консумация на прясно сирене от една от фермите там се е заразил мъж от София, съобщава bnr.bg.

Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Взети са необходимите мерки за неразпространение на заболяването, което е открито случайно, каза д-р Валерио Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Агенцията по храните във Видин.

От Дъбравка е трябвало да заминат животни за изложба в Хановер. На случаен принцип е взета проба, която се оказала положителна за ку-треска и германците  отказали партидата.

Другото стадо е в Тополовец, Кулско. Получена е информация, че софиянец си е купил прясно сирене, неузряло и го е консумирал. Същият е заболял е от ку-треска и по обратната връзка е открито стадото, където има една положителна положителна проба.

Заболяването се предава от кърлежи, не е типично за нашия регион, обаче заболяват и хора при консумация на неузряло, прясно сирене или сурово мляко, леко пастьоризирано. Месото след термична обработка не е проблем.

Болните животни ще бъдат унищожени. Очакват се и останалите проби. Стопаните не получават обезщетение от държавата заради заболяването. 

На двете ферми са направени оздравителни планове и стадата се наблюдават. До изясняване на здравния статус на животните са наложени карантини за продажба и движение на животните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай