Два ключови надзора без шеф (ОБЗОР)

Изтече срокът за предложения кой да оглави КФН, министър Горанов очаква до две седмици номинация за наследник на Костов

Два ключови надзора без шеф (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Изтече срокът за предложения кой да оглави КФН, министър Горанов очаква до две седмици номинация за наследник на Костов  

Два ключови надзора останаха без шефове. Днес оставка подаде председателят на "Банков надзор" Димитър Костов.

На 21 февруари 2019 г. парламентът освободи от поста председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Според процедурата за избор на нов шеф на КФН, предложения се правят от народни представители или парламентарни групи в седемдневен срок, който тече от 21 февруари.

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в Комисията по бюджет и финанси. "Имаме две номинации - Бойко Атанасов и Диана Йорданова. Покана за изслушването им обаче още не сме получили", Каза за "Стандарт" Светла Бъчварова, член на комисията по бюджет и финанси от БСП.
След изслушването изборът ще бъде направен в пленарно заседание на Народното събрание.
И докато оставката на Караиванова бе очаквана, защото още в края на миналата година стана ясно, че от 1 март тя влиза като представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ на мястото на Калин Митрев, напускането на Димитър Костов бе изненадващо.
Надзорник №1 на банките в България се оттегля от поста в БНБ в момент, когато шест кредитни институции са проверявани за качеството на активите, а процедурата е контролирана от Европейската централна банка. Димитър Костов има опит в нея, защото той проведе първите в историята на сектора проверки на качеството на активите и стрес тестовете през 2016 г., които приключиха с минимални забележки към няколко банки.
Според прессъобщението, оттеглянето на Костов е по негова инициатива и е било планирано за миналата година, въпреки че до изтичане на мандата му има малко повече от две години.
"Извършената интензивна работа в управление "Банков надзор" през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 година да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление "Банков надзор" след заявените през юни и юли миналата година планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм. Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и Единния надзорен механизъм в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството", посочва Костов.
Министърът на финансите Владислав Горанов вече коментира изненадващата оставка на Димитър Костов: "Процесът, който тече между Европейската централна банка (ЕЦБ), търговските банки и БНБ е изключително ясно разписан като срокове и процедури. Надявам се изключително бързо, до две седмици, управителят да предложи ново решение, така че да не се поставя под съмнение процесът. За мен такъв период е оптимален и не би поставил под някакъв риск процеса, който се извършва между ЕЦБ и банките", коментира Горанов.
Оставката трябва да бъде гласувана от Народното събрание, а наследникът за позицията да бъде посочен от управителя на БНБ Димитър Радев и избран от депутатите.
Димитър Костов бе подуправител на Централната банка два поредни мандата - от 11 юни 2005 г. Той бе ръководител на управление „Банково” и на управление „Фискални услуги”, както и член на УС на БНБ. Заемаше важния пост и по времето на предишния гуверньор на БНБ Иван Искров, но остана по настояване на новия управител Димитър Радев. По време на кризата около КТБ, заради повдигнатите обвинения към тогавашния подуправител Цветан Гунев, Костов пое по съвместителство и "Банков надзор".
Димитър Костов е роден на 22 септември 1957 г., завършил е ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) през 1981 г. Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, САЩ, и Института за публични и международни отношения „Удро Уилсън” към Университета Принстън, САЩ.
Кариерата му започва в началото на прехода, когато той е заместник-министър на финансите в първите правителства - от 1990 до 1992 г. и 1993-1995 г. Министър на финансите е по време на кабинета "Виденов" (1995 – 1997 г.),
а негов заместник тогава е Димитър Радев.
Член на Комисията по външен дълг (1993 – 1994 г.), член на Пленарния съвет на БНБ (1991 – 1997 г.), управител за България в Световната банка (1995 – 1996 г.).
След падането на кабинета "Виденов" и тежката криза, Костов излиза от държавните структури и влиза в частния бизнес. Става изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това работи и в "Алианц България". Избран е и за председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България.
Като доказан експерт, през 2005 г. го канят за подуправител на БНБ, а Народното събрание гласува той на оглави управление "Банково" в БНБ. През юни 2011 г. получава втори мандат на същата позиция.
Костов е бил е председател на Съвета на директорите на монетния двор от 2010 до 2014 г., председател на Съвета на директорите на „БОРИКА” АД от 2005 до 2010 г. и председател на Съвета на директорите на „БАНКСЕРВИЗ” АД от 2005 до 2009 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай