Четвъртък,

Държавната хазна ощетена с половин милиард от хазарт

От: Стандарт -
Държавната хазна ощетена с половин милиард от хазарт
A
A
A

С 556 872 283 лв. е ощетен държавният бюджет. Това е показала проверката в Агенцията за държавна финансова инспекция в бившата Държавна комисия по хазарта (ДХК), съобщиха от финансовото министерство. В доклада се установява, че за проверения период 01.01.2014 - 31.12.2019 г. организаторите на хазартни игри не са заплащали целия размер на таксата, дължима по Закона за хазарта. Това е ставало чрез решенията на комисията по хазарта, с които са утвърдени правилата им.

Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности.

Втората проверка на Държавната комисия по хазарта, която понастоящем е закрита и с правоприемник Националната агенция за приходите, е свързана със законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси от Закона за хазарта от страна на хазартните оператори - "Ню Геймс" АД, "Национална лотария" АД, "Еврофутбол" ООД и "Евробет" ООД.

Докладът е предоставен на прокуратурата.

Припомняме, за проблеми при плащането на такси от страна на организаторите на хазартни игри стана ясно в началото на 2020 година, когато прокуратурата влезе в Държавната комисия по хазарта, за да разследва укриване на такси и данъци от страна на бизнесмена Васил Божков.

Към момента той се намира в Дубай и със задочно повдигнати срещу него 19 обвинения.

Първоначално бе оповестена сума от 210 млн. лв. за периода от 2014 до 2019 година, ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор, но при последващи проверки от АДФИ обявиха още по-голяма сума.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички