Понеделник,

"Доверие" купува  банка в Молдова

От: Стандарт -
"Доверие" купува  банка в Молдова
A
A
A

"Доверие обединен холдинг" е получило разрешение от властите в Молдова за придобиването на повече от половината от втората най-голяма банка в страната - Moldindconbank, съобщава Reuters, цитирана от money.bg. Компанията ще има 64% дял от финансовата институция.
Банката е третата голяма финансова институция в Молдова, продадена на чуждестранен инвеститор.
Това е част от влязлата в действие стратегия за "изчистване" на банковата система в страната, за която настояваше Международният валутен фонд (МВФ) и други кредитори. Тези препоръки дойдоха след скандал за 1 милиард долара, който разтърси молдовската икономика.
Сделката с "Доверие обединен холдинг" ще помогне на властите в Кишинев да отговорят на условията в програмата на МВФ, която включва гарантирането на по-голяма прозрачност по отношение на собствеността на банките.
Според информацията на Reuters, от Централната банка на Молдова са посочили намерението на потенциалния инвеститор като възможност за дългосрочно развитие на Moldindconbank, включително за повишаване на конкурентоспособността и качеството на предлаганите услуги на клиентите.
"Доверие обединен холдинг" отдавна има интерес към молдовския пазар. През 2017 година дружеството направи стъпки за придобиването на над 50% от капитала на друга банка в страната - B.C. Victoriabank. По-късно холдингът се отказа от сделката.
През октомври миналата година споразумение беше сключено и за част от най-голямата финансова институция в страната. Консорциум, ръководен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), купи 41% от акциите на Agroindbank.
 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички