Докога ще поскъпват храните? Експерт даде ясна прогноза

През май и юни на месечна база сме на дефлация

Докога ще поскъпват храните? Експерт даде ясна прогноза | StandartNews.com

"През май и юни на месечна база сме на дефлация. Това до голяма степен отразява от една страна динамиката при храните, а от друга - доста по-евтините горива в сравнение с миналата година". Това обясни пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Дефлацията обаче е силно ограничена в горивата, някои храни и туристически услуги, посочи той и добави, че това не се отразява кой знае колко на средния домакински разход. Според него е рано да се каже дали ще останем на дефлация през август и септември.

"В следващите месеци най-вероятно отново ще виждаме динамика от типа на 6-7% на годишна база и от порядъка на -1 до към 1 на месечна, зависи от конкретните събития в този месец, най-вече при горивата и храните. Средносрочно отново ще виждаме от типа на 2-3% поне годишно в следващите няколко години. Няма как да се върнем на тази ситуация с нулева инфлация, на каквато бяхме свикнали", коментира икономистът.

Всички прогнози сочат като цяло доста по-сериозна инфлационна ситуация от тази, на която бяхме свикнали в последните години, посочи той и обясни: "Бяхме свикнали да сме в една доста особена икономическа ситуация, в която доходите на домакинствата растяха доста бързо, а на практика повишение на цените нямаше. Това най-вероятно няма да е така. Ще има едно постоянно догонване на заплатите, на социалните помощи, на пенсиите в догонване на инфлационния процес."

Като фактори, които изискват по-високи потребителски цени, икономистът посочи по-скъпите горива, по-високите разходи за труд и цената на някои ключови суровини при храните. В този смисъл той отбеляза и влиянието на войната в Украйна.

Според него цените на хранителните стоки ще продължават да се повишават до края на годината.

За производствената инфлация икономистът коментира: "Ако погледнем целия индекс, в последната година виждаме една експлозия до към края на 2022 г. и след това един много бърз спад. На практика цялата тази динамика е заключена почти изключително в динамиката при горивата и при електроенергията и енергийните стоки. Няма как да очакваме, че динамика в толкова конкретен сектор ще се отрази на цялостния ценови индекс."

Николов отбеляза и помощите за енергия за бизнеса от миналата година, които по думите му до голяма степен са смекчили тази "експлозия" на цените на електроенергията и горивата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай