Четвъртък,

Добри новини за пенсионерите, лоши за домакинствата. Причината

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
52549
Добри новини за пенсионерите, лоши за домакинствата. Причината
A
A
A

„Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. Три четвърти от тях са за пенсии. Едва 500 млн. лв. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи”, обяви в интервю за Нова телевизия икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

Според нея есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените на електроенергията и топлото. Затова тя предупреди, че мерките на властта няма да намалят натиска върху семействата.

На този фон Григорова посочи, че има значителен риск от продоволствена криза. Тя припомни молбата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към президента Владимир Путин Русия да отпусне зърнените запаси.

„Основният проблем, който се вижда, освен газа и горивата, са и торовете. Производителите в Европейския съюз трябва да заплащат квоти, по примера на въглищната индустрия. Именно поради това голяма част от мощностите в България вече не произвеждат торове и разчитаме на внос”, подчерта тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. „Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване”, коментира икономистът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com