Събота,

До какво води растежът на китайската икономика

От: Рачо Рачев -
До какво води растежът на китайската икономика
A
A
A

В последните дни стана ясно, че с подобряването на китайската икономика Азия започва да се възстановява. След по-малко от една година от първия репортаж за заразен с COVID-19 пациент Китай навлиза в нов етап на развитието си, предаде "Радио Китай".

В момента фокусът на международната общност е насочен към предстоящите президентски избори в САЩ и трудните усилия за овладяването на вируса в Америка и Европа, същевременно Китай вече е постигнал напредък в няколко ключови области.

Благодарение на строгите мерки от самото начало на епидемията, Китай в момента е единствената главна икономика, която според прогнозите на МВФ ще реализира растеж тази година.

Според официални данни, растежът на китайската икономика през третото тримесечие е бил 4,9% спрямо същия период на миналата година, а през второто - 3,2%. В началото на годината, когато епидемичната ситуация бе най-сериозна, китайската икономика спадна с 6,8%.

През септември вносът на страната отбеляза ръст от 13,2% на годишна база, особено на полупроводници, което бе от особена полза за Южна Корея.

Възстановяването на китайската икономика е благоприятно и за Япония. До септември износът на страната за Китай се е увеличил с 14%, което е най-големият растеж за изминалите две години. Причина за това е силното търсене на цветни метали, оборудване за производството на чипове и автомобили на китайския пазар.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички