Днес решават за смени във фонд "Земеделие"

Днес решават за смени във фонд "Земеделие" | StandartNews.com

София. Днес се решава дали ще има смени в ръководството на държавен фонд "Земеделие", който отговаря за разпределянето на милиарди левове по европейската селска програма.

Резултатът ще стане ясен след заседанието на управителния съвет на фонда, кворумът за което е под въпрос.

Преди дни министърът на земеделието Димитър Греков поиска оставките на председателя Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова с мотив, че имало "много оплаквания" по отношение на тяхната работа. Според монистъра фондът не работи ефективно и бави плащания към фермерите. Николов смята обаче, че единственото оплакване е от фирма, свързана с министъра.

"Не смятам, че битката с ДФ „Земеделие" е персонална и личностна с министър Димитър Греков", каза Виолета Александрова, заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие" в предаването „Тази сутрин" по БТВ.

„Най-основната причина за изместването на фокуса от същинския проблем, че в момента по програмата за развитие на селските райони има един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България – не е избран сертифициращ орган за програмата за развитие на селските райони, обясни Александрова.

"Обществената поръчка за избор на сертифициращ орган се обявява от Министерството на земеделието, от компетентния орган – министърът на земеделието, който е управляващ орган, прилагащият орган – ДФЗ, сертифициращият орган. Нямаме сертифициращ орган, което е голям проблем. Трябва да се търси някъде виновен", обясни Александрова.

"Ние работим изцяло професионално и работим с екипа на министерството много добре", заяви и Мирослав Николов, изпълнителен директор на Фонд „Земеделие". Тоа беше неговият отговор на нападките срещу него от страна на ръководството на МЗХ.

„Търсят се поводи, защото няма реални основания за това", смята той и добавя: „Ние смятаме, че то е свързано с политическата обстановка и последните дни на правителството".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай