Дългосрочни инвеститори готови да дойдат у нас

Има заявени намерения и за център на японска компания с 50 нови работни места

Дългосрочни инвеститори готови да дойдат у нас | StandartNews.com

През 2020 г. инвестициите у нас са били двойно повече от тези през 2019 г. и са стигнали почти 3 млрд. евро, сочат данните на БНБ. Най-вероятната причина за ръста е сделката за придобиване на БТК. Миналата година обаче има огромен спад - инвестициите са потънали с 43%.

На фона на войната и растящата инфлация, да разчитаме ли на нови потоци чужди инвестиции у нас? Как държавата ще търси и привлича нови компании и ще се предлагат ли облекчени процедури и финансова подкрепа, за да сме по-атрактивни?

Инвестициите имат вариации през годината, не могат да се сравняват месец за месец, обясни пред БНТ новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов.

Интерес откъм чуждестранните инвеститори не липсва. Въпросът е ние да канализираме този интерес в приоритетните индустрии. Това са индустрии с добавена стойност - автомобилна, IT, биоиндустрия, които ние сме заложили в нашата програма. Има няколко интересни проекта - единият е със 700 работни места в Плевен, в автомобилния сектор от доста голям европейски производител, разкри Богданов.

От миналата седмица има заявени намерения и за център на японска компания с 50 нови работни места. Такъв тип инвеститори гледат на България като на дългосрочен партньор, подчерта Богданов.

Всяка инвестиция идва с конкретни намерения. Ние не можем предварително да зададем изискванията за инфраструктура, коментира още Богдан Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай