ДКЕВР: Отнемаме лиценза на ЕРП-тата, ако не платят на НЕК

Възможно да има увеличение на цената на тока

ДКЕВР: Отнемаме лиценза на ЕРП-тата, ако не платят на НЕК | StandartNews.com

София. Ако до края на днешния ден  трите електроразпределителни дружества (ЕРП) не се издължат на НЕК, утре започваме процедура по отнемане на лицензите им. Това обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев пред журналисти.

По думите му вече има и наказателни постановления за EVN и ЕНЕРГО-ПРО в най-големия предвиден по закона размер от 1 млн. лева, а до края на седмицата ще има и наказателното постановление на ЧЕЗ, предаде БНР.

В момента тече срокът за обжалването им, но от тук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев.

ЕРП-ата, както и всички участници на пазара, следва да спазват законите. Прихващанията им са незаконосъобразни. Тези прихващания, които са незаконносъобразни, са в порядъка на 318 млн лева, до момента, категоричен бе Ботев.

Ботев поясни, че е възможно да има увеличение на цената на тока, ако електроразпределителните дружества докажат по-големи разходи. По думите му ако разходите бъдат признати, това може да рефлектира върху цената на електроенерегията, но поясни, че отчетите се гледат в цялост и все още е твърде рано да се правят прогнози.

„В Закона за енергетиката е написано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, те трябва да бъдат предявени чрез ДКЕВР. А тези разходи, които ЕРП-та прихващат или предявяват незаконносъобразно, са, защото са решили така, в случая – това е НЕК", обясни Боев.

Той поясни, че тези разходи, каквто и да са, и колкото и да са, трябва да се представят пред ДКЕВР, трябва да са отчетени. В случая, периодът, за който са отчетени тези разходи, които предявяват ЕРП-тата, е от юли 2012 до юли 2013 година. Те трябва да ги предоставят чрез установения ред, който срок изтича на 31 март. След като ги предявят, ДКЕВР трябва да ги анализира, и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, да се види, как ще рефлектират и върху крайната цена, обясни Боев.

Ако не си платят до края на деня, не сме поставили точен час, като парите по сметката на НЕК могат да постъпят утре, предвид транзакциите, утре ще седнем и ще заседаваме и ще предприемем съответните действия. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз, каза още Боян Боев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай