ДКЕВР отлага решението, НЕК показали нови доказателства

ДКЕВР отлага решението, НЕК показали нови доказателства  | StandartNews.com

София. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не може да приеме решение, защото преди 2 дни от НЕК са представили нови доказателства по казуса с ЧЕЗ и от ЕРП-то трябва да се запознаят с тях. Ще има ново заседание на 28 април. Това обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.

Регулатора днес обсъжда отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та. На днешното заседание на ДКЕВР участват посланиците на Испания Австрия, Чехия. Посолствата на Франция, Германия и Италия също са излъчили свои представители.

По думите на Ботев откритите административни производства се развиват по реда на съответните мерки от наредбата, а за неуредените въпроси се разрешават чрез Административно-процесуалния кодекс, предаде БГНЕС.

Кремена Стоянова от ЧЕЗ смята, че искането за отнемането на лиценза на дружеството е несъстоятелно. Като причина за това, Стоянова посочи платената фактура от близо 35 млн. лева дължими суми на НЕК. А в същото време Стоянова обясни, че от НЕК казват, че към тях не са постъпили никакви плащания, което е било и една от причините за стартиране на процедурата по отнемане на лиценза. От друга страна, представителят на ЧЕЗ подчерта, че ДКЕВР няма право да се намесва в търговски отношения, а като такива тя определи отношенията между НЕК и ЧЕЗ. Тя припомни, че на ЧЕЗ е отказано външно финансиране.

ДКЕВР заяви на 19 март, че ще отнеме ицензите на трите ЕРП-та след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв.

Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на регулатора. От нея на ЕВН се падат 216,5 млн. лв., на Енерго Про - 67,4 млн. лв., а на ЧЕЗ – 63,7 млн. лв. И в новия 7-дневен срок, който им бе даден от ДКЕВР след откриването на процедурата, ЕРП-тата не платиха.

Преди това пък регулаторът им наложи максималната глоба от по 1 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай