ДКЕВР: Не сме политически зависими

ДКЕВР: Не сме политически зависими | StandartNews.com

София. "Не сме политически зависими, не натискаме цените на тока надолу, те се запазват на същото ниво", заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев след откритото заседание с представители на дружества за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика" от 1 юли. 

ДКЕВР предвижда незначително намаление (под един процент) в цените на тока от дружествата "ЕВН" (Югоизточна България) и "Енерго-про" (Североизточна България). Докладът на работната група на регулатора предвижда незначително увеличение (под един процент на електроенергията от ЧЕЗ), като крайната им цена е най-ниска от трите. Боев коментира, че към този момент са изчерпани резервите за намаляване на цените. Регулаторът продължава да извършва одити на дружествата, включително във ВиК сектора. Председателят не изключи възможността след тях да се открият нови резерви.

След като регулаторът излезе с решение по въпроса, Боев отново посочи, че трябва да се предоговорят дългосрочните договори в енергийния сектор. Вероятно ще се направи и поправка, свързана с разходите за балансиране на енергията, съобразно чутото днес от представители на електроразпределителните дружества, посочи председателят на комисията.

Опасения за фалит и сериозни финансови проблеми, ако бъдат въведени новите цени за електричеството от 1 юли, изказаха по време на общественото обсъждане представителите на електроразпределителните дружества у нас.

Предстои закрито заседание на ДКЕВР на 6 юни, на което ще бъдат обсъдени постъпилите писмени възражения на ЕРП-тата.

На 9 юни председателят на регулатора покани на закрита среща представителите на дружествата за обсъждане на проблемите им. Днес Боев ще има закрита среща с "Енерго про" по искане на дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай