Неделя,

Демографски шок за Северна България

От: Редактор -
Демографски шок за Северна България
A
A
A

За последните десет години областите Габрово, Монтана, Плевен, Ловеч и Враца са загубили почти една пета от населението си. Само Варна успява да отчете повишаване на броя на хората, които живеят там, като ръстът е слаб.

Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов по време на онлайн форум.

Николов каза, че по отношение на вътрешната миграцията Варна продължава да е магнит за хората с по-динамичния си пазар на труда, по-добрата социална среда. В Северозапада, въпреки лекото подобрение след последната криза и задържане на вътрешните миграционните процеси, сега те се влошават.

По отношение на естествения прираст Варна също успява да балансира между раждаемостта и смъртността, въпреки че този показател е с отрицателни стойности, както е навсякъде в страната.

 Най-бързо застарява населението в област Габрово.

С потенциал през следващото десетилетие за навлизане на пазара на труда са Варна, Търговище и Силистра, като за тези области се отчита по-бавно застаряване.

В Габрово, Русе и Търново близо 30 на сто са висшисти, във Варна - около 25 на сто, което е предпоставка за развитие на икономика, базирана на услугите, особено в сферата на високите технологии.

От ИПИ отчитат, че във Видин, Монтана и Плевен има разминаване между предлаганото в училище професионално образование и нуждите на пазара на труда, за разлика от областите край Дунав.

Варна "тежи" най-много на картата в Северна България, коментира икономистът от ИПИ Петър Ганев. За 2019 г. над половината от БВП и от добавената стойност в Североизточния район за планиране е във Варна, както в индустриално отношение, така и в услугите.

В Северния централен район е доста по балансирано разпределението между трите водещи центъра - Габрово, Русе и Велико Търново. Северозападният район, който е най-бедният, изглежда сравнително балансиран, но там липсва на център, който да успее да промени средата.

По отношение на динамиката на ИКТ сектора по брой наети в Северозападния район те са около 1000 - 1100 души, с отчетен ръст във Враца.

В Северния централен район заетите в ИКТ сектора са около 2100. За ръста допринасят и някои от инвестициите в сектора - например в Габрово.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички