Държавата ще строи заводи

Слагат чип за електронна идентификация в личните карти

Държавата ще строи заводи | StandartNews.com

София. Държавата ще създава нови предприятия или ще възстановява съществуващи в сфери с висока добавена стойност. Това е записано в "Националните приоритети на програмното правителство", внесени в Народното събрание.

Идеята е да се стартира 10-годишна програма за реиндустриализация на икономиката. Държавата ще участва в перспективни високотехнологични производства чрез апорт на активи или формиране на капитала на търговски дружества в партньорство с иновативни компании със солидни пазарни позиции. Новото правителство ще направи и оценка на резултатите от приватизацията и концесиите в сектора на т.нар. естествени монополи, като ще се въведе ефективен котрол върху дейността на компаниите. Ще бъде изработена и дългосрочна стратегия за природните богатства в страната.

Освен намаляване на бюрокрацията новото правителство ще предприеме и редица мерки за стимулиране на бизнеса. Една от тях е да се създаде специален фонд за капиталови инвестиции. Той ще финансира бизнес идеи с по-висок риск, но с добра перспектива и потенциал за развитие в приоритетни за националната икономика области. Наред с това ще бъдат налети средства в Българска банка за развитие, за да се даде възможност за отпускане на евтини кредити за малкия бизнес. През следващите години ще бъде създадена и клонова мрежа на банката за развитие, за да бъде тя по-близо до предприемачите в страната. Освен мерки в подкрепа на бизнеса новото правителство планира редица облекчения за гражданите. В личните карти например ще бъде вграден чип за електронна идентификация. По този начин с личната карта ще може да се използват електронните услуги на правителството.

В областта на селското стопанство се предвиждат повече субсидии за животновъдите и производителите на зеленчуци, както и подпомагане с европейско финансиране на малките стопанства. За да се подпомогнат родните производители, ще бъде пресечена контрабандата на храни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай