Държавата да затегне контрола над оръжията

Държавата да затегне контрола над оръжията | StandartNews.com

В МО спазваме правила за боеприпаси с изтекъл срок на годност

Подп. доц. Борислав Генов, военен експерт в Министерството на отбраната (пред бТВ)

- Доц. Генов, свидетели сме на поредица от смъртоносни инциденти с оръжия, боеприпаси и взривни вещества. Последното трагично събитие в Анево на случайност ли се дължи, или е немарливост?
- Станал е нелеп случай. Отдъхнах си, като разбрах, че инцидентът на полигона в Анево не се е случил в системата на Министерството на отбраната. Все пак подобни инциденти зачестиха и независимо, че тук става дума за частен субект, е редно държавата да засили контрола в тази област. Такива мерки в МО се взимат непрекъснато. Например след взривовете в Иганово при нас бяха взети специални предпазни мерки.
- Ако наистина се взимат мерки, защо има такава повтаряемост от трагични случаи?
- Тази повтаряемост е сигнал за наличие на системен проблем и държавата трябва да си влезе в ролята. На първо място трябва да засили обучението на експертите, които ще боравят с взривни вещества. Това е мярка за безопасност номер 1. Доколкото знам, военният министър Николай Ненчев е настоял пред Министерски съвет всички лица, които ще боравят с оръжие и взривове, да преминават съответните сертификационни курсове. При подобен род дейности техниката за безопасност е най-важна. Не бива да отричаме, че в случая има вероятност боеприпасът да не е бил годен.
- Стана ясно, че избухналата граната е произведена през 1984 г.
- Годината на производство не бива да ни смущава. Проблемът е дали се спазва някаква система на преосвидетелстване на тези боеприпаси. Например при нас след изтичане на срока на техническата годност на боеприпаса, предписана от производителя, той минава през система от изпитания в МО и Българската армия на полигона в Змеево.
- Това изискване важи ли за оръжия и боеприпаси, които са собственост на частни фирми?
- Доколкото ми е известно, няма механизъм в правната рамка, който да ги задължава да следят дали е изтекла годността и съответно да предприемат мерки за преосвидетелстване на боеприпасите.
- Става дума за законна търговия на оръжия. Преди сделката е имало изпитания, при които е станал инцидентът.
- Ако това са изпитания за доказване на техническите параметри на продукта, а не обучение на стрелящия, пропуските могат да се търсят в техниката на безопасност. Практиката е при подобен род тестове изстрелът да се провежда дистанционно, а не от самия изпитател. Разбира се, в частната фирма така са преценили да го направят. Вероятно процедурата е описана в техния договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай