Данъчни напомнят да купуваме бижута с роза или житен клас

Данъчни напомнят да купуваме бижута с роза или житен клас | StandartNews.com

Добрич. От офиса на приходната агенция в Добрич в навечерието на 8 март предупреждават да се внимава при покупката на златни и сребърни бижута за подарък на любимите жени. Данъчните предупреждават, че ювелирните изделия трябва да имат държавен печат, като допълват, че маркирането е гаранция за чистотата на благородните метали в накитите.

 

Държавният печат, който се поставя върху златните изделия, изобразява стилизирана роза, а върху сребърните – житен клас. Под този знак се изписва чистотата на пробата. В зависимост от чистотата на златото тя е от 8 до 14 карата. При среброто чистотата е от 500 до 950 на 1000 части от теглото. Само наличието на маркировка с държавен печат гарантира качество на закупените бижута. Поставянето на държавния печат става в специализираните лаборатории на НАП, където се установява качеството на изделията.

 

Данъчните предупреждават още, че в страната не могат да се продават ювелирни изделия без маркировка и допълват, че нарушителите се наказват с глоба от 1000 до 3000 лева, а ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, то тогава глобата е от 2000 до 6 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай