Да инвестираме ли в монети? Плюсове и минуси

Съхранението е скъпо, тъй като не може просто да стоят в кожена кесия или в буркан вкъщи

Да инвестираме ли в монети? Плюсове и минуси | StandartNews.com

* Съхранението е скъпо, тъй като не може просто да стоят в кожена кесия или в буркан вкъщи

* Най-добре е да се купуват парички с малък тираж от благороден метал

В последните месеци икономическите новини, привличащи силно вниманието на обществото, са за новите монети, които Българската народна банка (БНБ) пуска. Те са посветени на личности и събития, могат да носят емоционална стойност, с ограничен тираж са, което ги прави привлекателни за колекционерите. Последната пара, която излезе на пазара, предизвика още по-голям интерес, защото е изсечена от чисто 24-каратово злато. Заслужава ли тази монета интереса на нумизматите и на хората, които инвестират в злато? „Стандарт“ потърси отговор на въпроса.

Дълги опашки се извиха пред БНБ на 27 юни. Много хора искаха да купят 2-та златни лева с образа на Паисий Хилендарски. Позволява се покупката само на една бройка от монетата, посветена на 300-годишнината от рождението на възрожденеца, а цената е 3755 лева. Чистотата на златото е 24 карата (проба 999/1000), а теглото на монетата – 23,33 грама.

Специалисти обясниха, че това е най-скъпата монета в новата история на България. Стойността на грам от скъпоценния метал в нея, според определената от централната банка цена, е почти 161 лева. Тук се намесиха нумизматите, които веднага предупредиха, че в момента влагането на пари в тази монета не е добра инвестиция, защото при борсова цена на златото около 100 лева, тя е доста надценена. От колекционерска гледна точка, предвид ограничения тираж, монетата е интересна за събирачите.

Да купуваме ли златни монети?

Обикновено се смята, че влагането на спестяванията (от гледна точка на клиент физическо лице, а не голяма компания) в жълтия метал е най-лесният начин да купим и продадем нещо с печалба. Нещата обаче стоят по-различно при златните монети. Преди да купите от тях, помислете дали не е по-добре да инвестирате в злато, което няма да получите физически, но се съхранява в сейфовете на една или друга банка.

Придобиването на жълтия метал по този начин е по-надеждно, по-безопасно и по-евтино. Защото е много по-лесно за съхранение, застраховане и по-късно за препродажба.

Златните монети, както и пусканите за продажба от банки и търговци малки кюлчета, не са нито най-евтиният, нито най-сигурният начин за придобиване на злато. Нашите прабаби и прадядовци са купували и кътали своите пендари, за да опазят стойността на парите си от всякакви превратности на времето. Но днес плащаме твърде много, когато купуваме златни монети. Скъпо е и съхранението им, тъй като не може просто да си стоят в кожена кесия, в буркан или под дюшека вкъщи. Монетите не се различават от малките кюлчета, т.е. те почти нямат нумизматичен елемент към тяхната стойност, следователно стойността им се основава само на златното съдържание.

Монетите като икономическо лекарство

Да, сега интересът към пуснатата в обращение златна монета е голям и поради растящата инфлация навсякъде по света. Искаме да запазим покупателната способност на парите си и по принцип монетите от благородни метали, особено от злато, биха могли да дадат добра възвръщаемост. Това се случва за период от 1 до 3 г., уточняват експертите.

Добре е да се изчака изчерпването на дадена монета от свободния пазар и тогава да се продава. Особено голяма е печалбата при античните монети, но пък притежаването им е придружено с цял куп условности, може да бъде и опасно. Съветът на специалистите е да се инвестира в монети с малък тираж от благороден метал.Затова напоследък при всяко пускане на нова монета от БНБ се образуват дълги опашки, някои дори спят пред банката, за да са сигурни, че ще се вредят за покупката.

Интересът става все по-голям от началото на пандемията и заради несигурността, предизвикана от последвалата я икономическа криза. Ако първите юбилейни монети ги купуваха предимно колекционери, в последно време излязоха много свободни пари на пазара и към този вид „стока“ се ориентираха доста прекупвачи и инвеститори. 

Добре ли е да инвестираме в злато?

Тази година имаше моменти, в които унция злато (ок. 28,35 г) струваше над 2000 долара (над 1900 евро по актуален курс). Причините за движението на цената на златото нагоре или надолу могат да бъдат много, но в последно време определяща е войната на Русия в Украйна, която се отразява и на световната икономика. Несигурността в геополитически план увеличи привлекателността на благородния метал за хората, търсещи сигурно убежище за парите си.

С началото на лятото обаче цените на златото се понижиха до ниво от около 1800 долара за унция (1725 евро), тъй като централните банки започнаха агресивно да повишават лихвените проценти, увеличавайки възвръщаемостта от депозити, т.е. предоставиха алтернатива на златото.

Най-добрата актриса сред паричките

Добра поука от последно време е това, което се случи при пускането на пазара на юбилейната монета "100 години от рождението на Стоянка Мутафова". При номинал от 2 лв. и тегло малко над 16 г, "стояната" се продаваше за 30 лв. от БНБ, а буквално часове след пускането цената й се вдигна 10-20 пъти.

Проверка в сайтовете за търговия със стоки "втора ръка" показва, че в последните дни цената се е успокоила между 300 и 350 лева за бройка. Но това не е златна монета, а емоционалната и нумизматичната й стойности са много по-високи от тези на по-скъпата и изцяло златна нейна побратима с Паисий. Последната също ще повиши стойността си, което се вижда от оферта "купува" в друг сайт, но неизвестността ще тормози притежателите й още дълго време.

 

Скок от 50% на търсенето

Като изключим това, че държавите складират злато, за да подкрепят валутите и финансовите си системи, благородният метал се използва предимно в бижутерията, в техниката (по-ограничено като количества) и като инвестиционен инструмент. Глобалното търсене на злато през 2021 г. е било около 4000 тона, като е скочило с 50% през четвъртото тримесечие, според Световния съвет по златото. За производството на бижута са отишли почти 2221 тона, като златните кюлчета и монети представляват 1180 тона, централните банки и други финансови институции са купили 463 тона, а технологичните приложения, като галванопластика в електронни устройства, са отнели малко над 330 тона.

Да купуваме ли златни бижута?

Златните бижута не се ценят толкова много колкото в предишни времена. Да се кичиш с благородния метал като коледна елха е кичозно и несигурно, а евтините дрънкулки завладяха пазара. И все пак бижутата също могат да се използват като форма на инвестиция в злато. Подобно на монетите, плащаме допълнително за количеството злато, което всъщност получаваме (премията за производителя и търговеца варира от 20% до 300%).

Освен това златото не е 24-каратово, неговата чистота кара цената да варира. Най-важното е да можете да удостоверите качеството на вашето злато, когато го препродаватеЦената на златните бижута се определя от два основни компонента - борсовата цена на жълтия метал и сложността на изработка на бижуто. При всички положения минималната сума за закупуване на златни накити е значително по-ниска, отколкото ако трябва да закупите различни дългосрочни инвестиции, като например недвижим имот.

Освен това имате възможност да носите инвестицията си като моден аксесоар, без това да се отрази на стойността й. Закупуването на златни монети, бижута или каквато и да е друга форма на актив от благородния метал като инвестиция може да бъде ефективен начин за опазване на стойността на парите ни. Преди да похарчим обаче трудно спечелените си средства за злато на всяка цена трябва да сме добре информирани за всички плюсове и минуси на една търговия, която няма нищо общо с покупко-продажбите в ежедневието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай