ЧЕЗ: Нямаме задължения към НЕК

ЧЕЗ: Нямаме задължения към НЕК | StandartNews.com

Както винаги, ЧЕЗ работи според изискванията на законите и нормативната уредба. Освен това компанията няма неуредени търговски взаимоотношения с НЕК. Това коментираха от енергоразпределителното дружество, което обслужва Западна България, във връзка с коментарите на икономическия министър Драгомир Стойнев, че ще даде ЕРП-тата на прокурор. ДКЕВР пък може да поиска отнемането на лицензите им, ако не платят 318 млн. лв. на НЕК до вторник.

 

"Изключително сме притеснени относно своеволията на електроразпределителните дружества в България, тъй като те нарушават закона и не спазват своите ангажименти по договор. Става въпрос за една методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която е действала по време на управлението на ГЕРБ - 2012-2013 г. Тази методика пада на петчленка от Върховния административен съд, но не защото има проблеми с методиката, а чисто процесуално, че не са спазени процеси", заяви министърът.

 

"На база на това решение на ВАС електроразпределителните дружества своеволно започват да компенсират своите разходи, като не заплащат фактурите на Националната електрическа компания", добави Драгомир Стойнев. Според него решението на съда не освобождава дружествата от задължението им да се разплащат редовно с НЕК. "Малко е странно как така и трите ЕРП-та са се организирали добре и изведнъж спират да плащат към НЕК", каза още министърът. Според него по този начин те застрашават цялата енергийна система. EVN обещаха да дадат официално становище по казуса днес, от Енерго-Про все още няма реакция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай