Черният петък завъртя $1 мрд. в нета

Онлайн пазаруват най-много е-книги и музика

Черният петък завъртя $1 мрд. в нета | StandartNews.com

Ню Йорк. 1 млрд. долара завъртяха американците в интернет на черния петък. За първи път търговията по електронен път бележи такъв бум в този ден, съобщи Ройтерс.

Продажбите през интернет тази година са скочили с 26% и са стигнали 1.04 млрд. долара. През миналата те са били 816 млн. долара. В същото време физическите продажби в магазините са паднали с 1.8%, достигайки 11.2 млрд. долара.Бумът в интернет търговията е заради ниските цени, богатия избор и удобството, смятат експертите.

Най-големи са интернет продажбите през сайта Amazon.com, на второ място в черния петък се класира уебсайте Wal-Mart Stores Inc, следван от Best Buy Co.

Електронните книги, дигиталната музика и видео пък са били сред най-купуваните стоки по интернет. Тези стоки бележат ръст от 29% в продажбите в сравнение с миналата година.
 
В момента онлайн продажбите са 9% от оборота, но те могат да достигнат 10 за първи път тази годна, каза Скот Уинго от ChannelAdvisor. Той помага на търговците да увеличават продажбите си, включително и на сайтове като Amazon.com и eBay.com.

Според ComScore пък онлайн продажбите могат да стигнат $43.4 млрд. или 17% от целия оборот пoкрай коледните празници. Това е с 4.1% повече в сравнение с миналата коледа.

Не е ясно дали увеличената търговия по интернет ще се отразо на днешния "кибер понеделник". Това е денят, в който американците масово атакуват магазините през нета. Според експертите продажбите може да стигнат $1.5 млрд. Това ще е с 20% повече в сравнение с миналата година.

Над 129 милиона американци се очаква да пазаруват днес онлайн. През миналата година те са били 123 милиона.

Голям дял от ръста на продажбите тези празници е от повишената употреба на смарт телефони и таблети. Те позволяват на хората да купуват дори, когато са в магазините и са видели стоката, така обаче избягват опашките. Друго предимство е, че винаги купуачите имат най-мниската цена. С една проверка в интернет те могат да се доберат до най-големите намаления и да ги използват.

Над 20 милиона америоканци плануват да използват мобилни устройства за пазаруване днес. Това е повече със 17.8% в сравнение с миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай