Чакат банките да удължат сроковете за кредити

Милен Керемедчиев с анализ за цените на петрола

Чакат банките да удължат сроковете за кредити | StandartNews.com

Банките може да обявят удължаване на сроковете за плащане на вноски по кредити. Това мнение изрази бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред бТВ. Според него това е нормална мярка, тъй като кредитополучателите са основното перо, от което всяка банка печели. По думите му към момента е необходимо да има по-голям буфер в бюджета и обясни, че еврозоната ще е под сериозен натиск.

Милен Керемедчиев направи анализ на движението на цените на петрола. Логично е у нас да не се очаква цените на горивата да паднат както в други страни, тъй като ние купуваме петрол от Русия. Нека не очакваме в пъти спад. Намалението ще е по-скоро процентно и ще има замразяване на цените, прогнозира бившият зам.-външен министър. Той заяви, че заради COVID-19 петролното потребление на Китай и Южна Корея, които са най-големите купувачи от Саудитска Арабия, е паднало с 20%, а решението на Русия да не намалява добива с 500 хил. барела на ден е отприщило петролната война.

„Потърпевша от това ще е Русия, чиято производствена мощност е 41-42 долара за барел. В Саудитска Арабия то е 6-7 долара за барел. Разликата е толкова голяма. Ще пострадат и шистовите компании на САЩ“, допълни Керемедчиев. Той смята, че в Съединените щати могат да обединят усилия големите петролни компании да изкупят малките. Освен това е на мнение, че ниските цени на петрола помагат в битката за Белия дом.

„Очаквам тенденцията за ниските цени на петрола да продължи поне до края на годината – т.е до президентските избори в САЩ“, подчерта бившият зам.-министър.

 „Тепърва ще видим какъв ще е крайният ефект от строгите мерки заради коронавируса върху фирмите у нас. Обявените от финансовия министър Владислав Горанов 60%, които държавата ще поема за фирмите, засегнати от COVID-19, са адекватни. За сравнение цената в Дания е 75%. Предстои и да видим как ще действат механизмите“, каза Керемедчиев. По думите му в момента съществуват две крайности – страни като България, Дания и Германия и страна като Италия, която замразява комуналните плащания и въвежда данъчни облекчения и ваканции.

Бившият зам.-министър обясни, че развитието на мерките у нас ще зависи от разпространението на заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай